Емануил Йорданов
На снимката: адвокат Емануил Йорданов

Бойко Борисов е способен да подведе всеки свой коалиционен партньор по избран от него начин и ако някой е невнимателен може да плати тежка цена. Нека си припомним дали има политическа сила, оцеляла след управление с ГЕРБ.

Това коментира пред ДЕБАТИ.БГ бившият вътрешен министър Емануил Йорданов по повод предложението на Бойко Борисов Атанас Атанасов да заеме ръководния пост в посочена от него специална служба, след като се разбра, че ГЕРБ и ДПС нямат намерение да подкрепят идеята за обединяване на военното с цивилното разузнаване.

В резултат Атанас Атанасов освободи по свое желание поста на председател на комисията за контрол на службите.

Промяната в позициите на ГЕРБ Йорданов коментира така:

По същия начин знаехме, че ще бъде обявен кандидатът на ГЕРБ за кмет на София, а се оказа, че няма да го обявят. Просто трябва вече да са свикнали, че Бойко Борисов е човек, който твърде често сменя мнението си. И ако днес каже едно, утре може да каже друго.

„В последните дни ГЕРБ и ДПС се държат като плаващи пясъци. Първо казаха, че няма смисъл да се обединяват службите, после се оказа, че имало смисъл, но трябвало да свърши войната“, допълни Емануил Йорданов.

Според него обединяването на военното с цивилното разузнаване би подобрило работата на службите – съсредоточаването на по-голям обем информация на едно място би довело до по-информирано вземане на управленски решения.

Но това, което показва практиката до този момент, е, че към подобни промени трябва да се подхожда изключително внимателно. Защото не е трудно да си припомним как беше създадена ДАНС навремето, колко пъти беше прекрояван законът след това и как резултатът на практика е твърде спорен, каза още той.

По думите му съпротивата за реформа в службите се дължи на факта, че хората, които заемат ръководни позиции, се стремят да запазят постовете си.

Цялото интервю четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук