Бойко Борисов и Делян Пеевски

Очаквано борбата за овладяване на службите се оказа непреодолима червена линия за управляващото мнозинство. Опитът за очистване на разузнаването и контраразузнаването от външно влияние удари на камък, след като стана ясно, че ГЕРБ и ДПС нямат намерение да подкрепят реформа в службите.

Промените предвиждат сливане на военното с цивилното разузнаване и изолиране на президента от процеса по назначаване на ръководствата на специалните служби.

Намеренията бяха също така да бъдат сменени всички началници в разузнаването и контраразузнаването, заради съмнения за влиянието на президента върху тях.

Днес стана ясно, че след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в понеделник, че не би подкрепил сливането на двете разузнавания, и ДПС нямат намерение да подкрепят такива промени. Това стана причина председателят на комисията за контрол на службите Атанас Атанасов да подаде оставка от поста.

„Не може така да ми бламира реформата“, коментира пред „24 часа“ Атанасов. Той пое комисията като ротационен председател в началото на тази парламентарна сесия.

До този момент беше ясно, че има принципно съгласие от страна на ГЕРБ и ДПС за предлаганите промени. В този дух депутатите им подкрепиха ПП-ДБ като

отхвърлиха докладите на спецслужбите, което се тълкуваше като знак,

че началниците им нямат доверието на парламента и трябва да хвърлят оставки.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дълго време не взимаше отношение по темата, но в понеделник заяви, че не би подкрепил сливане на службите.

Аз лично считам, че не трябва да се обединяват службите“, каза Борисов.

Въпреки че преди няколко дни Делян Пеевски заяви, че от партията му подкрепят промените, днес той вече е на друго мнение.

Вече се разбра, че от ГЕРБ няма да има подкрепа за сливането на службите, няма да има подкрепа и от нас. Смятам, че това няма да разклати управлението“, каза Делян Пеевски.

От ПП-ДБ съобщиха, че комисията ще бъде оглавена от бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук