Народно събрание, депутати интимна връзка
Първият вот срещу кабинета не мина

При изпълнение на служебните си задължения органите на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) ще могат за използват физическа сила и помощни средства, само когато това е абсолютно необходимо, при условията и по реда на Закона за Министерството на вътрешните работи (МВР). Това предвиждат гласувани на второ четене от парламента текстове от Законопроекта за противодействие на корупцията.

Превръщаме Комисията във второ МВР, да изпълнява някакви силови функции, заяви председателят на ПГ на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов.

Специализирана дирекция „Противодействие на корупцията“ към КПК извършва дейности за противодействие на корупцията чрез разкриване и разследване при и по повод данни за прояви на корупция от лица, заемащи публични длъжности, записаха депутатите.

Всеки, който разполага с данни за корупция или за конфликт на интереси по смисъла на този закон, за лице, заемащо публична длъжност, може да подаде сигнал до КПК.

По искане и на „Възраждане“, и на ИТН, отпадна предвидената в проекта възможност за сигнал да се приема и публикация в средствата за масово осведомяване, ако отговаря на определени условия.

Подадени до Комисията сигнали за конфликт на интереси по смисъла на този закон срещу съдия, прокурор или следовател, съдържащи данни за действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите, се изпращат за проверка на Инспектората към Висшия съдебен съвет в рамките на правомощията му.

Народното събрание прие лицата, подаващи сигнали за корупция и конфликт на интереси по смисъла на този закон, да имат право на закрила, защита и подкрепа при условията и по реда на Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения. КПК незабавно информира Комисията за защита на личните данни, когато лице, подало сигнал, поиска защита. Взаимодействието между двата органа по отношение на обезпечаването на защитата на лицата, подаващи сигнали за корупция и конфликт на интереси, срещу лица, заемащи публични длъжности, се урежда в издадена от тях съвместна инструкция. В спешни случаи по искане на председателя на КПК може да се потърси съдействието на органите на МВР за вземане на допълнителни мерки за защита, като информира за това Комисията за защита на личните данни.

При проверки по сигнали за резултата се уведомява, както подалият сигнала, така и лицето, срещу когото е той. При наличие на достатъчно данни за извършване на престъпление се уведомява прокуратурата.

Мнозинството отхвърли предложението на ИТН за създаване на глава „Подаръци“, в която се предвиждаше лице, заемащо публична длъжност, да няма право да приема подаръци.

До окончателното гласуване на разпоредбите днес не се стигна, въпреки удълженото на два пъти пленарно заседание.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук