Кирил Вътев
На снимката: Кирил Вътев

До 10 октомври пчеларите ще получат финансово подпомагане, съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на среща в агроведомството с представители на осем браншови организации от сектор „Пчеларство“. Те протестираха близо четири часа пред министерството с искане за спиране на безмитния внос на мед от трети страни и по-специално от Украйна.

По мярката за подпомагане на стопаните, засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна, валидните заявления са 4905, като се предвижда да бъдат подпомогнати над 623 000 пчелни семейства с около 6 милиона лева, информират от Земеделското министерство.

Като друга спешна мярка за подкрепа на сектора по време на срещата с негови представители министър Вътев е посочил схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“, по която се предвижда да бъдат осигурени допълнителни 63 милиона лева за земеделските производители.

Вътев е информирал и за предстоящо подпомагане по de minimis за фермерите.

Браншовите организации са запознали министъра със затрудненията, пред които са изправени, включително ниската изкупна цена на пчелния мед. Министър Вътев е запознал пчеларите с визията си за законодателни промени, свързани с ползването на пасищата и новия цялостен подход към производството на храни, залегнал в провеждането на консултативни съвети.

Министър Вътев увери пчеларите: „Изпращаме до Брюксел искания във ваша полза“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук