христо иванов
Христо Иванов

Акад. Денков се справи със ситуацията със зърнопроизводителите. Чудя се дали имаше нужда парламентът да се намесва, защото май той повече попречи, отколкото помогна. Ние излизаме от тежка парламентарна криза, на фона на война. Виждате колко бързо от един секторен проблем беше направен опит за сваляне на правителството. Няма вече отделни проблеми, всичко много бързо ескалира. Това, че имаме такъв премиер, който се справи със ситуацията, е много важно. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ – Демократична България (ПП-ДБ) Христо Иванов по БТВ.

На въпрос, в каква формула на управление участват, Иванов заяви:

„Участваме във възможното управление на страната, което да я преведе от дълга криза. Това е възможното управление и то е толкова добро, колкото може да следва своите приоритети“.

По думите му „става дума за една хибридна политическа формула, в която има всичко.

„Въпросът е какви са приоритетите и каква е посоката, в която се движи страната. Аз не съм давал оценка, защото е много рано за това. Цялата тази сглобка ще си е струвала, едва когато видя конституционната реформа, тогава ще дам оценката си. Ние сме си сложили главата в торбата, нямахме право да не опитаме. Дори нашите яростни опоненти разбират, че е важно да застанат зад тези приоритети и да ги подкрепят“, изтъкна съпредседателят на „Демократична България“.

По повод последните социологически проучвания за обществените нагласи и даваната преднина на ГЕРБ-СДС, Христо Иванов заяви:

„Влиянието на ГЕРБ не нараства. Те са стабилни поради характеристиките, които очакват техните избиратели от тях. Нашите избиратели формират своето мнение по различен начин. Въпросът е дали ще можем да покаже едно ново лице на правосъдието накрая. Моята работа е да работя за това. Не сме очаквали, че ще бъде лесно. Разбираме, че имаме работа с наши опоненти, които едва ли са се преродили“.

Във връзка с подадената оставка от съпредседателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов, Иванов коментира, че той е сериозен човек и усеща, че трябва да даде ясен сигнал.

„Въпросът сега е ние ще намерим ли воля да модернизираме българските служби? Да имаме по-високи очаквания от нашите служби. Атанас работи дълго по тази концепция. Той е обсъждал въпроса лично с Бойко Борисов, в един момент разбира, че той се дърпа. Дайте да не се правим на маймуни. Нека се върнем на масата за преговори. Вратата не е затворена. Атанасов е сериозен и би се върнал, ако види, че има желание да се работи, а не шикалкавене. Ние от големите цели няма да отстъпим и Атанасов днес го показа с действията си“, подчерта Христо Иванов.

„Ние сме чували „не“ през последните 10 години за конституционните промени, но не сме се отказали и сега няма да го направим. Тук не е въпросът да се харесаме на някой, а когато си избрал да гарантираш сигурността си в колективен формат, трябва да покажеш стабилност и посока. Механизмът за сътрудничество беше прекратен на кредит, защото виждат, че тръгваме в правилната посока“, каза още той.

„Не сме сигурни, че коалиционните ни приоритети ще бъдат изпълнени. Такъв е животът. Но ние компромис с важните цели няма да правим. Това е труден процес. Избрали сме да свършим някаква работа и го правим. Промените в КПКОНПИ са позитивна крачка напред. Това ще бъде много сериозна крачка за приемането ни в Шенген. Законът за КПКОНПИ е добър. Въпросът е кои ще са тези трима души, които ще бъдат избрани. Важното е, че има чуваемост. Процесът продължава и се движим в правилната посока. Трудно е, през цялото време, защото трябва да се справяме с големи и малки кризи, но има воля“, посочи Христо Иванов.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук