Елеонора Митрофанова е много, много възмутена.

Властите в България изгониха представителя на Руската провославна църква в София архимандрит Васиан. Това съобщи за държавната агенция ТАСС тукашната посланичка Елеонора Митрофанова.

На 21 септември т.г. българските власти предприеха груби и вопиющи действия, за да експулсират от страната настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и двама служители на църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, пише посолството в канала си в „Телеграм“.

Според Митрофанова днес свещениците били привикани в миграционната служба, „където им заявили, че преставляват заплаха за националната сигурност на България и трябва още днес да напуснат страната“. После ги натоварили на затворническа кола и ги разкарали по домовете им да си съберат багажа. „И после – на границата със Сърбия“, разказва Митрофанова.

„Те сметнаха, че отец Васиан представлява заплаха за националната сигурност“, обяснили за ТАСС от тукашното посолство.

„Възмутени сме от факта и формата на взетото от българска страна решение“, пише още посолството в София.

„Може да се каже, че те просто плюха в лицето на нашата църква, на всичкото отгоре точно на Рождество на Пресвета Богородица“, допълва лично Митрофанова.

Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби руския и българския народи един срещу друг“, оплакват се хората на Митрофанова.

Архимандрит Васиан е предстоятел на Руската православна църква в София от 2018 г. Преди това е служил като същия в Беларуската екзархия.

Припомняме, че през декември миналата година протестиращи блокираха църквата „Свети Николай“ в София, в която бяха Елеонора Митрофанова и Волоколамският митрополит Антоний (Севрюк). Протестът беше директно срещу владиката, който е шеф на Отдела за външни църковни връзки на Руската православна църква, заемаща силно милитаристка и антиукраинска позиция от началото на руската агресия.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук