Руската църква в София
Руската църква в София. Снимка: БНР

Българските свещеници, назначени от патриарх Неофит в подворието на Руската православна църква в София, нямат право да служат там.

Това казва пред ТАСС изгоненият от България предстоятел на подворието архимандрит Васиан (Змеев).

Московската патриаршия трябва сама да назначи там нови свещеници, които да заменят експулсираните от София, добави той.

Българските власти задължиха архимандрит Васиан и двама служители на църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, като им дадоха срок от 24 часа да напуснат страната. Според тях те представляват заплаха за националната сигурност, припомня ТАСС.

По-късно Синодът на Българската православна църква съобщи, че патриарх Неофит е назначил свещеници, които „ще се погрижат за храма и ще извършват обичайните богослужения“.

Съобщено беше също, че за това решение е бил информиран московският патриарх Кирил, пише БТА.

Архимандрит Васиан заяви, че това е „енория на Руската църква и само Московският патриарх може да назначава там свещеници“.

По щат в тази църква трябва да има двама свещенослужители на пълен работен ден и след като двама са били екстрадирани, трябва да бъдат изпратени други двама, добави той.

По думите му комплексът на Руската православна църква в София е затворен и българските свещеници няма да могат да влязат, тъй като „там е регистрирана енорията на Руската църква“.

Според архимандрит Васиан, храмът ще бъде отворен едва когато дойде нов предстоятел на Руската православна църква, назначен от патриарх Кирил.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук