Мартин Владимиров

Решението на парламента „Лукойл“ да продължи да работи с руски петрол още една година е лобистко.

Това коментира за ДЕБАТИ.БГ Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

В сряда Комисията по икономическа политика и иновации прие на второ четене промените в Законопроекта за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

С приемането на второ четене на законопроекта в срок до 30.09.2024 година, когато окончателно се отменя дерогацията, „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД трябва поетапно да премине към преработка на петрол с неруски произход.

Това решение е безумно. То е лобистко и изцяло облагодетелства интересите на „Лукойл“. Очаквано беше да се предприемат някакви стъпки за премахване на дерогацията тук и сега. Защото няма технически и икономически причини да се пази дерогацията изобщо. Интересите на сглобката, по-точно на „Продължаваме промяната“, надделяха над националния интерес.

По думите му рафинерията може да мине на неруски петрол за три седмици.

„Ние сме направили анализ в началото на септември до министъра на икономиката, поръчан от министър-председателя Никола Денков. Тогава ние обяснихме с Бойко Ницов от Центъра за изследване на демокрацията, който стана представител на държавата в Надзорния съвет на рафинерията на „Лукойл“, че рафинерията може да работи с 20 различни вида суров нефт, които не са руски и на тях може да с премине в рамките на до месец“, каза още Владимиров.

Той е на мнение, че правителството не предприема никакви мерки за овладяването на цените на горивата и „тупа топката“.

„Всеки един месец, в който дерогацията е в сила, „Лукойл“ печели 200 млн. долара допълнителна печалба. Всичко се прави с цел удължаване, с колкото може повече на това положение. Това е всичко, няма никаква друга причина. Миналата година, когато се поиска дерогацията, не беше направен никакъв анализ защо е необходима тази дерогация. Беше взето решение просто така, от тогавашните управляващи и в частност от финансовия министър тогава Асен Василев“, обясни Владимиров.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук