Руската църква в София
Снимка: БТА

Прокуратурата да провери чия е собствеността на Руската църква в София, както и това дали придобиването ѝ от посолството на Руската федерация не е станало чрез престъпление.

Това се посочва в искане, отправено от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев.

Сигналът за проверката е изпратен до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

В сигнала се казва:

„При отчитане на изключителната важност на възникналия проблем около собствеността, стопанисването и експлоатацията на православния храм „Свети Николай Мирликийски“ за обществото, както и с оглед на обстоятелството, че възниква съмнение дали евентуално не е извършено престъпление (документно или друго) свързано с легитимацията на Посолството на Руската федерация в Република България като собственик на храма, с настоящия сигнал молим прокуратурата на Република България да извърши проверка, при която, след установяване на всички релевантни факти и издирване на необходимите документи, да бъде установено по безспорен начин в чия собственост се намират понастоящем имотите (земя и сграда) на храм „Свети Николай Мирликийски“, находящ се в гр. София, бул. „Цар Освободител“ № 3.“

В понеделник стана ясно, че в Агенцията по вписванията се съхранява нотариален акт за собствеността на храма „Св. Николай Чудотворец“. Документът е от 1997 година и е издаден от столичния нотариус Иван Дахтеров.

Предполага се, че земята под църквата е подарена на Руската империя

от българската държава по случай 20-ата година от Освобождението.

БТА припомня, че храмът беше затворен след експулсирането на предстоятеля ѝ и двама беларуски свещеници. Вчера патриарх Неофит назначи свещеници от София, които ще извършват богослуженията в храма. В понеделник от пресслужбата на кабинета съобщиха, че държавата е готова да съдейства за възстановяване на богослуженията в храма.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук