Руската църква. Снимка: БНТ

Прокуратурата разследва законно ли е прехвърлена собствеността на Руската църква към посолството на РФ в София. Това стана ясно на брифинг в Софийската градска прокуратура.

В прокуратурата са постъпили сигнал от народни представители (Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Морчев) и от движение „БОЕЦ“ за собствеността на православния храм.

Според обвинението този въпрос има 2 аспекта – единият е правото на собственост като гражданско право, а другият е свързан с каноните на църквата или каноническото право.

Предстои прокуратурата да се запознае с документите, които са дали право на собственост на руското посолство и издаден акт от нотариус. Ще се изискат и документи за каноните на БПЦ по отношение на служенето в тази църква и спирането на достъпа на вярващи.

Преписката е разпределена на случаен принцип на прокурор в СГП, който е възложил проверка на ДАНС. В хода на проверката следва да бъдат установени факти и обстоятелства относно собствеността и правото на ползване както на земята като терен, така и на сградата на православния храм. В тази връзка ще бъдат изискани документи от агенция по вписванията, Държавния архив, Столична община, както и от БПЦ“, обясни зам.-градският прокурор и говорител на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев.

От прокуратурата съобщиха, че не могат да се произнесат кой има право да извършва религиозни обреди в храма и кога трябва да отвори той.

Припомняме, че руското посолство в България има акт за собственост на Руската църква. Това потвърдиха от Агенцията по вписванията. На 27 юли 1997 г. е вписан нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от Руското царско дипломатическо агентство на Посолството на Руската федерация, казват от Агенцията.

Ако се установи престъпление, извършено от лице с дипломатически статут, не може да се предприеме наказателно преследване, съобщиха от прокуратурата. И добавиха, че ще поискат доклада на ДАНС, довел до експулсирането на руските свещеници.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук