Полицаи с труд удържат разбеснелите се "възрожденци". Снимка: БТА

След като правителството не падна от манипулирания протест на зърнарите, а успя да се споразумее с тях, в действие очаквано бяха пуснати и шпицкомандосите.

Няколкостотин човека, докарани от градове, села и паланки, тормозиха столицата почти цял следобед, развявайки български флагове, но с путински плам в очите.

Протестът, организиран от партия „Възраждане“, ескалира до бой с полицията в центъра на София. Разбеснелите се демонстранти се хвърлиха да събарят скелето и махат части от оградата около паметника на съветската армия, по-известен като МОЧА.

Полиция с щитове изтласкваше протестиращите от пробива на оградата. В огражденията нахлуха и еуфорични депутати от „Възраждане“.

Упражнение по викане около сакралното за путинофилите място – МОЧА.

„Показахме, че ако искаме – можем да премахнем това незаконно ограждение. Ясно заявяваме, че няма да допуснем фашизмът да премине за втори път през България. Няма да допуснем някой да се гаври с историческата памет на българския народ. Да живей България!“, провикна се гороломно лидерът на т.нар. „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Шествието стигна дотук, след като се премести от началната си точка за крещене пред Министерския съвет. Там хората на Костадинов поискаха оставка на правителството. Покрай това и оставка на военния министър Тодор Тагарев. Като се сетиха за него, се пренесоха и до Министерството на отбраната, за да мятат яйца по сградата.

Това явно не ги удовлетвори, защото тълпата изтрополя до Министерството на правосъдието, където с крясъци поиска оставката на министър Атанас Славов. Като се навика до насита, групата русолюби и путинофили се запъти към сакралното си място – паметника на съветската армия.

Полицията търпя т.нар. „възрожденци“, докато те не започнаха да трошат оградата около МОЧА, а един по-пъргав успя да се покатери до върха на скелето, издигнато около самия паметник. Тогава се намесиха органите на реда и се получи сериозен сблъсък.

След като се налудуваха около МОЧА, протестиращите блокираха движението на Орлов мост и се размотаха по „Цариградско шосе“, изнервяйки мирните софиянци до крайност. Засиленото полицейско присъствие обаче не им позволи да продължат с трошенето.

Не се размина без блокиране на Орлов мост, който някои от протестърите виждаха за пръв път в живота си.

Шествието приключи пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. Оттам повечето протестъри се качиха на специално организираните си автобуси, за да се приберат по родните си места. И в София се възцари мир.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук