Народно събрание
Снимка: БТА

Синдикатите, браншовите организации и някои други организации с нестопанска цел отпадат от кръга задължени лица по Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Промените бяха приети окончателно на второ четене в парламента. 

От кръга на задължените по този закон лица отпадат някои юридически лица с нестопанска цел, сред които творчески съюзи, обединяващи лица, извършващи сродна творческа дейност в областта на културата, имащи характер на съсловна организация; както и съсловни и браншови организации и съюзи, работодателски и синдикални организации, стопанските камари и други сдружения в отделни стопански отрасли.

Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) заяви, че подобни промени с изваждане на лица от закона, се правят за първи път. Това е станало след подробно обсъждане в работни групи и след преценка на риска. Манев обясни, че целта на промените е да можем да се спасим да не влезем в „сивия списък“, или ако България влезе в него, да излезе максимално бързо оттам, пише БТА.

В същото време се разширява кръгът на задължените лица,

които трябва да прилагат предвидените в този закон мерки за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари.

Към тях се добавят лицата, които по занятие предоставят достъп до депозитни касети в обществени трезори, и представителите на пощенските оператори, на които е възложено изпълнението на отделни дейности от пощенската услуга, свързани с осъществяването на пощенски парични преводи.

Предвидено е вписването в публичен регистър към Националната агенция за приходите да бъде условие за извършване на дейности по занятие за предоставяне на услуги за обмяна между виртуални валути и признати валути без златно покритие, предоставяне на услуги за прехвърляне или обмяна на виртуални активи, услуги по съхраняване на виртуални активи и управление на такива, позволяващо осъществяването на контрол върху активите и услуги, свързани с публично предлагане на виртуални активи, както и за извършване на дейност на доставчиците на портфейли, които предлагат попечителски услуги.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук