Хирурзите спасиха детето
Хирурзите спасиха детето Снимка: ТПС/БТА

Екип от израелски хирурзи в Етиопия се изправи миналата седмица пред нелеко предизвикателство, когато обща авария в електрозахранването прекъсна животоспасяваща операция, предаде израелската новинарска агенция ТПС. Но благодарение на бързата си мисъл и находчивост екипът успешно завършва процедурата и спасява живота на тригодишен пациент.

Хуманитарна делегация от здравния комплекс „Рамбам“ в Хайфа е пътувала до Адис Абеба, за да извърши редица хирургични процедури в специализираната болница „Свети Петър“. Като част от медицинското сътрудничество между двете болници, Рамбам периодично изпраща лекарски екипи в „Свети Петър“ за извършване на процедури, които етиопските лекари не могат да извършат сами, съобщава БТА.

Този екип извършва предимно операции на главата, врата, както и гинекологични процедури. Прекъсването на електрозахранването е станало без предупреждение и резервният генератор не е успял да се включи, което е оставило операционната зала без захранване.

Без да губят нито миг, израелските и етиопските медицински екипи се впускат в действие. Под ръководството на д-р Йотам Шкеди, директор на отделението по оториноларингология в Рамбам, те използват фенерчетата от мобилните си телефони, за да си помогнат с осветлението по време на операцията.

И тъй като електрическият вентилатор не е работил, етиопският анестезиологичен екип, подпомаган от д-р Василе Речеа, заместник-директор на анестезиологичното отделение на Рамбам, вентилира ръчно детето през носа.

„Прекъсванията на електрозахранването са част от живота в тези страни“, казва Шкеди. „Но обикновено има резервен генератор, който се включва автоматично. В този случай това не се е случило. Трябваше да свикнем бързо, защото малкият ни пациент лежеше на операционната маса, а ние бяхме по средата на процедурата.“

Въпреки трудните обстоятелства операцията продължава под импровизираното осветление на хирургическата лампа на Шкеди и фенерчетата на смартфоните на медицинския персонал. Електрозахранването било възстановено след 15 минути.

„Много мисли минават през главата ви, когато работите в страни от третия свят, но никога не ми е минавало през ума, че ще работя в операционна зала без електричество“, казва д-р Шкеди. И добавя, че за щастие животът на малкия пациент не е бил застрашен въпреки прекъсването на електрозахранването.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук