Димитър Стоянов
На снимката: Димитър Стоянов

България и служебното правителство не подготвят допълнително споразумение за предоставяне на допълнителна военна и военно-техническа помощ за Украйна. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред български журналисти в Брюксел, където участва в съвместно заседание на своите европейски колеги. На срещата се обсъждат възможностите за по-нататъшна военна подкрепа за Киев.

Днес беше обсъден проект за съвместно придобиване и предоставяне на 155-милиметрови снаряди, уточни Стоянов, цитиран от БТА. По думите му България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като армията ни не разполага със средства, които могат да използват този калибър.

Стоянов уточни, че в държавните заводи „Терем“ не се произвеждат боеприпаси от посочения калибър. „Доколкото ми е известно, подобни способности имат ВМЗ, „Емко“ и „Трансмобил“ – това са български компании, частни и държавни“, добави той.

Министърът на отбраната подчерта, че българската армия предоставя това, което може да бъде предоставено.

„Ние сме под норматива за запасите, така че няма как допълнително да бъде предоставена военна помощ“, твърди министърът. Стоянов заяви, че принципно общите обществени поръчки в отбраната са предпочитани, и отбеляза, че нашата страна се е включила в съвместна поръчка за противоракетни комплекси.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук