Над 20 хиляди души повече от обичайното за година починаха, защото ваксинационният план беше сбъркан още през декември. Сега грешката е поправена. Това коментира служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в ефира на БНР. 

В документа нямаше приоритет за възрастните хора. Липсваше и разяснителна кампания. Опитваме се да оправим този пропуск. В момента сме включили активно личните лекари в кампанията, което не се случваше преди, каза той.

По думите му в момента епидемиологичната обстановка е спокойна, не сме във вълна, но акцентира, че темпът на ваксинацията е малък и незадоволителен. Също така дори е липсвал единен протокол за лечение при личните лекари.

Половината работа е свършена. Няма опашки за ваксини. Имам организация. Има мобилни групи. Работим и с различни други градове, освен София, където да има кампании, подобни на тази в столичните паркове за ваксинация на открито, допълни Кацаров

По повод дарените ваксини на Северна Македония, Кацаров беше категоричен, че това не е защото срокът им изтича, а като част на подобряване на двустранните ни отношения. Обмисля се дарение и към други страни извън ЕС.

България – първа по смъртност и преди ковид

Служебният министър отбеляза тревожната статистика, че България е била първа по смъртност в света още преди пандемията. Допусна тезата, че това се дължи на нелекувани хронични заболявания и отказана лекарска помощ.

2020 завършихме 17, 8 с коефициент на обща смътност. От началото на годината надмина 21 на хиляда. 26 хиляди души са починали за последните 6 месеца. Това трябва да се разследва. Възложена е проверка на Националния център за обществено здраве, припомни той.

Най-големите дългове в „Александровска са от времето на Ангелов

Кацаров съобщи, че „Александровска“ не е в добро финансово състояние. Има загуба от 68 милиона, които са натрупани по времето на д-р Костадин Ангелов. Назначени са проверки.

Не може да бъде обвиняван за политически натиск. Нямам причини да лъжа. Мога да си позволя да кажа каква е истината, защото няма да влизам в политика след изборите, обяви той.

В заключение служебният министър обясни, че основната грешка на предишното управление е, че пандемичната криза се е управлявала чрез политически решения, а не чрез експертиза. Призова и бившите управляващи от ГЕРБ да се извинят, а не да критикуват хората, които поправят грешките им.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук