ваксини доставка

„Тези дни, както обяви президентът на България, ще бъде направен  приятелски жест и очакваме следващата седмица да осъществим първата среща на граничния пункт”, каза премиерът на РС Македония Зоран Заев.

Поводът е дарението от страна на България на 50 000 дози ваксина, като в момента се уточняват подробностите с Червения кръст на България и на Северна Македония. Новината бе потвърдена и от министъра на здравеопазването Венко Филипче.

Припомняме, че преди дни, по време на съвместно посещение в Рим, заедно с италиянския си колега, президентът на България Румен Радев заяви, че страната ни ще предостави значително дарение от ваксини.

Зоран Заев изрази също очакванията си, че през юни София ще подкрепи Скопие да направи следващата стъпка по пътя към евроинтеграцията.

Цялото ни внимание е насочено към България с всички нейни институции и преди всичко към президента г-н Румен Радев, но и към премиера Стефан Янев и министърът на външните работи. Надяваме се, че през юни наистина ще ни подкрепят, за да направим следващата крачка в интеграционните процеси на Северна Македония, заяви Заев.

Това заяви премиерът на РС Македония Зоран Заев в отговор на журналистически въпрос дали има някакво раздвижване в отношенията с България. Той подчерта, че със София има комуникация, а първата среща ще се състои следващата седмица на граничния пункт по повод дарението.

„Както казах, това е двустранен въпрос. Двете приятелски държави трябва да покажат здрав разум и рационалност в името на бъдещето, в името на приятелството, децата, бъдещите поколения. Аз често казвам: в името на двата братски народа да намерим решение, за да може най-накрая, след 16,5 години Северна Македония да направи следващата крачка, по-точно полу-крачка, а именно първата междуправителствена конференция”, каза още Зоран Заев.

Очаква се днес да проведе разговор с президента относно детайлите. Външните министри на България и Македония вече са установили контакт. Има и комункация на премиерско ниво между София и Скопие.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук