Премиерът на Северна Македония Зоран Заев
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев

В обширно интервю пред авторитетното издание „Политико“ премиерът на Северна Македония Зоран Заев предупреди, че ЕС може да загуби влияние на Балканите, заради проблемите с преговорния процес за Северна Македония. Друг акцент е, че разчита Западът да „натисне“ България заради ветото. 

Той напомня, че членовете на ЕС са се съгласили преди повече от година да започнат разговори с двете страни, но процесът е задържан, главно защото България е блокирала пътя на Северна Македония към масата за преговори.

„Много неща не се развиха според начина, който нашите граждани очакваха и заради това евроскептицизмът се увеличава. Невъзможността за започване на преговори ще засегне не само Серерна Македония и Албания, но и по-широкия регион на Западните Балкани. Ако не се види, че ЕС изпълнява обещанията си в региона, това също ще даде по-малко стимул на Косово и Сърбия да разрешат различията си в преговорите с посредничеството на ЕС, аргументира се той.

Отваря се място за Русия и Китай

По думите му заради това „се отваря повече място“ за други сили – Русия и Китай. Заев отхвърли и идеята на европейския комисар по разширяването Оливер Вархели да се продължи напред в преговорите за членство с Албания, като същевременно се задържи Северна Македония. Заев отбеляза, че ръководителите на европейските институции, както и на много държави-членки на ЕС, ясно са заявили през последните дни, че и двете страни трябва да вървят напред заедно.

„Има ясно послание срещу разделянето и се надявам, че България ще бъде разумна. Вархели може да се е опитвал да подтикне Северна Македония и България да постигнат споразумение за справяне с възраженията на София. Вярвам, че той е искал да окаже натиск върху нас и България да намерим решение, ако е възможно“, каза той.

Той изрази оптимизъм, че може да се намери край на безизходицата с България, описвайки проблемите между София и Скопие като „несъществени“.

Новото служебно правителство на България обаче предупреди, че няма правомощия да промени позицията на страната. Изглежда, че това допълнително ще намали шансовете спорът да бъде разрешен преди юни, за когато ЕС беше предвидил началото на преговорите за присъединяване.

Северна Македония разчита на Джо Байдън

Заев заяви, че се надява най-мощните западни правителства, включително новата администрация на президента Джо Байдън, да помогнат за разрешаването на конфликта. Ако няма пробив, предупреди той, процесът на разширяване ще бъде замразен поне година и половина, докато се проведат изборите в България и в големите сили на ЕС Германия и Франция. Това би било допълнителен тежък удар за Северна Македония, която е положила големи усилия да си осигури членство в големите западни политически организации – дори промени името си от Македония, за да завърши десетилетия спор със съседна Гърция. Тази промяна позволи на страната да се присъедини към НАТО, но ЕС все още не е изпълнил обещанието си за преговори за членство.

 „Получих толкова много награди – от Германия, от Австрия, всички възможни награди. Само наградата, която очаквахме, интеграцията в ЕС, не идва“, допълва Заев.

Проучванията миналата година показаха, че подкрепата за членство в ЕС остава висока в Северна Македония – 69%. Но това представлява спад от над 10 процентни пункта за шест години – и Заев каза, че разочарованието се е увеличило през последните месеци заради доставките на ваксини и забавянето на преговорите с ЕС.

Ваксините закъсняха

Разочарованието от ЕС в региона се изостря и от изоставането на блока в предоставянето на коронавирусни ваксини на балканските си съседи, което ги кара вместо това да се обърнат за лекарства към Русия и Китай.

По отношение на ваксините Заев заяви, че правителството му е платило политическа цена за доверието в солидарността на ЕС. „Ваксините закъсняха“, каза той. „Чакахме толкова дълъг период и хората търсеха отговорност от мен. Беше наистина неприятна атмосфера“. Правителството на Заев настоява месеци наред за придържане към ваксините, одобрени от Европейската агенция по лекарствата на ЕС. Но в крайна сметка то избра преговори с Китай и дарения от Сърбия.

По-рано този месец Заев се ваксинира с китайската ваксина „Синофарм“. Първата пратка на Северна Македония от ЕС – чрез системата COVAX за международно споделяне на ваксини – стигна до Скопие по-рано този месец, лично доставена от комисар Вархели. Заев отбеляза, че по-голямата дистанция на сръбския президент Александър Вучич от ЕС и НАТО му дава гъвкавост да действа по-бързо.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук