Европейски парламент, азбучен

ЕП одобри Фонда за справедлив преход на стойност 17,5 млрд. евро. Страната ни трябва да получи 1,3 млрд. евро от средствата, които ще подпомагат регионите, тежко засегнати от прехода към зелена икономика.

Решението беше гласувано с 615 гласа „за“, 35 „против“ и 46 „въздържал се“. Със средствата ще бъде оказана подкрепа за регионите, които ще бъдат засегнати от зелените политики на Брюксел – основно въглищните региони, които ще бъдат оставени без поминък на фона на целите за беземисионна икономика.

Този фонд ще гарантира, че никой няма да бъде изоставен, коментираха европейските депутати по време на дебатите на 17 май в пленарната зала в Брюксел. Той е създаден по инициатива на Европейската комисия още през лятото на 2020 година, когато бяха обявени и амбициите по Зелената сделка на ЕС.

Един от бенефициентите по този фонд е България, която ще получи 1,3 млрд. евро, за да се справи с предизвикателствата от отказа от въглищата като източник на енергия. Андрей Новаков (ЕНП) беше категоричен по време на дебатите, че средствата трябва да бъдат използвани не само за запазване на заетите в сектора на енергетика, но и за увеличаване на  заплатите им.

„Ако една стотинка отиде за опазване на околната среда, три трябва да отидат при миньорите, инженерите и всички заети в сектор енергетика в мините и в ТЕЦ-овете“, заяви европейският депутат.

Със средствата се планира да бъдат финансирани различни дейности като помощ за търсене на работа, повишаване на квалификация и преквалификация, както и активно приобщаване на работниците в тези региони.

Средства няма да бъдат насочвани към изкопаеми горива, включително и природен газ, заявиха европейските депутати по време на дискусиите по новата схема в пленарната зала на 17 май. Според представители на ЕП местните власти трябва да играят важна роля при разпределянето на средствата и като по този начин ще могат да се взимат предвид националните различия.

В ЕП настояват и за увеличаване на средствата – предизвикателствата пред регионите са големи и ще са нужни още пари. По инициатива на Европейския парламент ще бъде въведен „зелен механизъм за отпускане на средства“, ако средствата по фонда бъдат увеличени след 31 декември 2024 година. Тези допълнителни ресурси ще бъдат разпределени между държавите членки, като тези, които успяват да намалят емисиите на парникови газове от промишлеността, ще получат повече финансиране.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук