България е една от най-засегнатите страни в Европейския съюз по отношение на трансформациите, които предстоят да се извършат във всички икономически сектори във връзка със Зелената сделка. Това стана ясно на пресконференция на Икономическия и социален съвет, която се проведе днес в БТА. На пресконференцията присъстваха членове на Българския икономически и социален съвет в лицето на председателя на Съвета – проф. Лалко Дулевски, Пламен Димитров, член на ИСС от група 2 – синдикални организации, и Васил Велев, заместник-председател на ИСС от група 1 – работодателски организации, председател на АИКБ.

„Тази сделка или Зеленият пакт са акт не просто на Европейската комисия, а база, която ще определя развитието на България и Европа през следващите 30 години. Ние считаме, че до 2050 година това ще трасира пътя на Европа и България и затова искаме още днес да се реагира адекватно спрямо интересите, в случая говорим за България.”, това посочи председателят на ИСС проф. Дулевски, като добави, че от Съвета имат основателни опасения относно сроковете, бързината и липсата на социална защита от нарастване и поява на нови неравенства.

Справедлив преход

Дулевски добави, че макар от ИСС да подкрепят целите на Зелената сделка, според тях преходът трябва да бъде справедлив и да води до повишаване на благосъстоянието на европейските граждани.

Васил Велев от своя страна посочи няколко причини, поради които България е може би най-засегната страна от поставените цели във връзка със Зелената сделка.

  • Първата причина е свързана с факта, че у нас се изразходва най-много енергия за производство на единица БВП поради развитието на сектори като металургията и химическата промишленост.
  • Втората причина е свързана с процента електроенергия, произвеждан на основата на въглища, при който България е на четвърто място в ЕС. За разлика от останалите страни, които са преди нас обаче, България е по-потърпевша по отношение на транспорта, заради разположението на държавата в границите на Европейски съюз.
  • Друга причина е фактът, че жизненото равнище в България е на най-ниското ниво в ЕС заради най-ниската производителност на труда.
  • И последно, в България не е оценен приносът на горите, които компенсират СО2.

Сериозна подкрепа от ЕС

Затова и от ИСС апелират към най-сериозна подкрепа за България от ЕС, което от части може да се види в плановете на Съюза, тъй като България е втората държава след Хърватска, която ще получи най-голяма сума спрямо БВП на страната. Това обаче все още са само планове, добави Васил Велев.

Зелената сделка без въвеждането на СО2 данък при вноса на стоки и услуги от други страни в европейското пространство пък Велев определи като едно своеобразно „самоубийство”, тъй като Европа е третата най-голяма икономика в световен план, а емисиите, които произвежда са едва 10% спрямо общия дял за 2017 г. Той посочи, че изпълняването на целите, наложени от Зелената сделка и затварянето на редица предприятия, би довело до деиндустриализация и внасяне на същите продукти от други страни.

„Тоест Европа не може сама да реши тези проблеми, може да се самоубие и да стане още по-дребна и незначителна и още по-малко влиятелна в определянето на световните приоритети.”, заключи Васил Велев.

Въвеждането на СО2 данък

Точно поради тази причина едно от основните искания на ИСС е свързано с въвеждането на СО2 данък при внос на стоки и услуги от трети страни.

Друго основно искане на Съвета е да не се пренасочват никакви средства от националните постъпления по продажба на емисии, казва председателят на КНСБ Пламен Димитров, тъй като ако това искане се реализира това би означавало проблем със сегашното финансиране, което се реализира към индустрията.

От Икономическия и социален съвет също така не подкрепят междинната цел на Зелената сделка до 2030 г. емисиите да бъдат намалени с 50% спрямо 90-те, като те подчертават, че за тях проблем представлява единствено междинната цел, а не крайната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!