След като през последните няколко дни всеки ден се съобщава как случаите на заразени с коронавируса у нас драстично се увеличил, но далеч по-срамежливо се казва, че и тестовете са скочили 3, да не са и 4 пъти, днес за първи път има рязък спад. 33 са положителните проби от изминалото денонощие, при направени 566 проби. Подобно беше съотношението заразени:тестове по време на извънредното положение и карантината през март и април.

Освен това починали през изминалото денонощие няма.

За сметка на това обаче днес пак затегнаха мерките. Аха-аха да дойде края на извънредната епидемична обстановка и една седмица по-рано пак се предприемат по-строги мерки, говори се, че можело още да се втвърдят.

Сагата с маските

Да носим или да не носим маска се превърна в огромна и досадна сага. На единия ден са задължителни, на следващия – не са. Две седмици по-късно пак са задължителни, още две след това – не са. А от полунощ днес пак стават задължителни. Изобщо един безкраен кръговрат, от който може свят да ти се завие.

И още разпоредби

Освен това, в поредната нова заповед на министъра на здравеопазването мероприятията на закрито трябва да бъдат организирани при запълване до 50% от капацитета на съответната зала като задължително се носят маски, шлемове или други предпазни средства.

Това се отнася за кина, театри и дискотеки.

При провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор.

„Вече към 3-те Д – дистанция, дезинфекция и дисциплина  се прибавя и 1К – контрол”, добави Кунчев.

Ако се наложи ще има затваряне на улици, квартали и цели градове, заявиха от щаба. А вече няколко пъти обещаваха, че затваряне на градове нямало да има. Огнищата били локални и можели да ги контролират. Болниците били по-подготвени и можели да се справят.

Но мине-не мине известно време и някой от щаба пак се одума за затягане на мерките.

До края на седмицата щели да решат дали да продължи извънредната епидемична ситуация в страната.

Пълен хаос

Изобщо настана пълен хаос, особено през последните дни. Ако в началото на март народът беше наплашен, че „яко ще се мре”, то в края на юни вече по-скоро мисли за море, отпуска и плаж.

А и уж морската вода и слънцето щели да трепят вируса.

Въпросът обаче е отново ли мислят да ни затворят? Да тичаме ли пак към супермаркетите за тоалетна хартия, или този път на някой ще му дойде наистина добрата идея да се изследва по-широк кръг от хора, да се овладеят огнищата, а здравите хора да сме си свободни?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!