От полунощ връщат задължителното носене на маски на закрити обществени пространства. Това стана ясно след днешното заседание на премиера с Националния оперативен щаб и лекари на болници.

Затягат контрола за спазване на мерките

В същото време се затяга и контрола за спазване на противоепидемичните мерки. Първите глобени ще бъдат  ГЕРБ и БСП. Причината е неспазване на противоепидемичните мерки срещу коронавирус. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„За да не бъдем обвинявани, че правим някакъв подборен контрол, решението – и на министъра, и на РЗИ, е да издадем актове на ГЕРБ и на БСП. Глобяваме ги с 3000 лева за това, че са организирали масови събития. Същото ще последва и Националния стадион“, съобщи д-р Кунчев

До 50% запълване на местата в кина, театри и дискотеки

Според новата заповед на министъра на здравеопазването мероприятията на закрито трябва да бъдат организирани при запълване до 50% от капацитета на съответната зала като задължително се носят маски, шлемове или други предпазни средства. Това се отнася за кина, театри и дискотеки. При провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор, съобщи още здравният министър.

Маските на закрито отново задължителни

На закритите обществени места – магазини, молове и др. – да се спазва физическата дистанция и задължително да се носи маска.Персоналът в заведенията задължително трябва да носи маски. Засилваме масовия контрол по спазване на всички противоепидемични мерки – по новите, така и по досега издадените, заяви Ананиев.

Предпазните средства остават задължителни в обществения транспорт, болници и аптеки.

Вече към 3-те Д – дистанция, дезинфекция и дисциплина  се прибавя и 1К – контрол, добави Кунчев. Ако се наложи ще има затваряне на улици, квартали и цели градове, заявиха от щаба. До края на седмицата ще се вземе решение дали да продължи извънредната епидемична ситуация в страната.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!