ваксиниране в Европа

Кампаниите за ваксиниране срещу Covid – 19 в Европа набират скорост. В следствие на това редица държави вече започнаха да облекчават мерките срещу коронавируса.

Към 16 май 2021 г. Малта има най-високата степен на ваксинация срещу COVID-19 в Европа, като е приложила 95,31 дози на 100 души в страната.

Следва Обединеното кралство, където са приложили 83,49 дози на 100. То води в статистиката за приложени най-много ваксини, като цяло, но води и по отношение на ваксинациите на глава от населението. Великобритания е и първата държава в Европа, която одобрява ваксината Pfizer / BioNTech за широко приложение и започна ваксинирането още на 8 декември 2020 г.

Сърбия и Унгария също са на челните места по ваксиниране на глава от населението. И двете държави разшириха портфолиото си от ваксини, като закупиха ваксини, произведени в Русия и Китай. По последни данни Унгария е извършила 76,25 дози от ваксината на 100 души население, последвана от Исландия със степен на ваксинация 59,7.

Русия стана първата държава в света, която разреши ваксина – наречена Sputnik V – за използване в борбата срещу COVID-19 през август 2020г. Към 16 май 2021 г. Русия е приложила 16,43 дози на 100 души в страната.

Статистика на лицата, които са получили поне 1 доза в Европа и Великобритания към дата 16 – 17 май 2021:

Статистика на лицата, които са получили пълна ваксинация в Европа и Великобритания към дата 16 – 17 май 2021:

Статистика

Към средата на май всеки десети българин е ваксиниран поне с първа доза. Броят на ваксинираните с една доза надхвърли 1 милион, а този на напълно ваксинираните е около 440 000. Забавянето на доставките, скептичното отношение към ваксините и лошото управление оставят страната ни с най-нисък процент на ваксинация в ЕС.

Противоречиво в много европейски страни, употребата на ваксината AstraZeneca беше забранена за кратко през март поради опасения относно безопасността  и това възпрепятства ваксинацията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

Тъй като имунизационните програми в Европа продължават, се наблюдават данни за  по-ниско разпространение на коронавируса. В Европа бяха регистрирани над 876 хиляди нови случая на COVID-19, през седмицата, завършваща на 9 май 2021 г., най-ниската седмична цифра от октомври 2020 г.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!