AstraZeneca съдебни действия ваксина

Европейският съюз започна съдебни действия срещу фармацевтичния гигант Астра Зенека заради недостиг на доставка на коронавирусната си ваксина, съобщи Европейската комисия в понеделник. „Комисията миналия петък започна правна процедура срещу компанията Астра Зенека въз основа на нарушения на предварителното споразумение за покупка,“ каза говорителят на ЕК Стефан Де Кеерсмекер.

„Някои условия на договора не са били спазени и компанията не е била в състояние да излезе с надеждна стратегия, която да осигури навременната доставка на дози.“

Де Кеерсмекер каза, че акцията е стартирана „от името на 27-те държави-членки, които са напълно подкрепили на тази процедура.

„Това, което има значение за нас в този случай, е, че искаме да се уверим, че има бързо доставяне на достатъчен брой дози, на които европейските граждани имат право и които са обещани въз основа на договора“, каза той.

Еврокомисията и Астра Зенека влязоха в голям спор, тъй като предполагаемият недостиг на доставки за блока от страна на британско-шведската компания затрудни ранните усилия за започване на ваксинацията.

Комисията – която беше отговорна за набавянето на ваксини за целия блок – информира държавите-членки миналата седмица за плановете си да изправи компанията пред съда и настоя за подкрепа от националните правителства.

Дипломати заявиха, че всяко съдебно дело срещу Астра Зенека ще започне в белгийски съд – юрисдикцията, договорена съгласно договора на комисията с Астра Зенека.

До момента Астра Зенека е доставила само 31 милиона от 120 милиона дози, които е обещала на ЕС. Компанията също така беше предупредила, че вероятно ще осигури само 70 милиона от 180 милиона, които трябва да бъдат доставени през останалата част на тази година.

Шефът на компанията Паскал Сориот твърди, че договорът на компанията му с ЕС я обвързва само с клауза за „най-добри разумни усилия“.

Комисията обаче твърди, че останалата част от договора показва по-голяма правна отговорност от тази, а дипломати и депутати от ЕС посочват, че компанията е доставила обещани дози на Великобритания, където е седалището й.

Съдебните действия на ЕС, предприети срещу Астра Зенека поради недостиг на доставки на ваксини Covid, са „без основание“, заявиха в понеделник от фармацевтичния гигант, предаде АФП.

„Вярваме, че всеки съдебен спор е без основание и приветстваме тази възможност да разрешим този спор възможно най-скоро“, се казва в изявление на компанията след стартиране на процедурата от Еврокомисията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук