договора с AstraZeneca

Европейската комисия ще изпрати писмо до „Астра Зенека“ като част от усилията за разрешаване на спора с англо-шведската компания относно забавени доставки на ваксини срещу COVID-19.

Съгласно договора си с ЕС, компанията трябва да достави 300 милиона дози до края на юни. Миналата седмица, обаче, от там заявиха, че заради производствени проблеми и ограничения на износа, ще достави само 100 милиона, съобщи Ройтерс.

„Планираме да изпратим писмо до „Астра Зенека“. Това ще ни позволи да започнем диалог с компанията като част от процес за разрешаване на спора“, заяви по този въпрос говорителят на ЕК.

Писмото се подготвя и ще бъде обсъдено с правителствата на ЕС, преди да бъде изпратено. То е в съответствие с член 18.5 от договора на ЕС с „Астра Зенека“.

Съгласно този параграф, в случай на спор, двете страни първо трябва да се опитат да разрешат конфликта чрез неформални дискусии, за което трябва да има писмена покана. При невъзможност това да се случи, въпросът следва да бъде отнесен към съда. Запитан дали писмото може да бъде началото на евентуално съдебно дело срещу компамията, говорителят на Комисията отговори, че се предпиема конкретна стъпка.

Напрежението между „Астра Зенека“ и Европейската комисия нарастна още в края на януари. Тогава беше изпратено искане до фармацевтичната компания. Искаше се разяснения относно информацията, че обемите на доставки на ваксината ще бъдат  с 60% по-ниски от първоначално заявените.

Компанията е получила авансово плащане в размер на 336 млн. евро от ЕС, за да си осигури необходимите дози. Средствата са предназначени най-вече за разширяване на производствения капацитет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук