Туристи пекат наденички на лава от вулкан в Камчатка. Новината съобщи Олга Гирина от института по вулканология и сеизмология на Далекоизточния клон на Руската академия на науките.

Изригването на потоци от лава от вулкана Ключевская Сопка в Камчатка привлича екстремни туристи. Според очевидци планинарите били забелязани да си пекат наденички на лавата. Любителите на склоновете се изкачват и до ръба на кратера, твърдят от групата за реакция на вулканичните изригвания на Камчатка.

Лава на 2850 метра височина

Зоната на пробива на лавата е разположена на северозападния склон на надморска височина от 2 850 метра. Пробивът се състои от две успоредни пропуквания, разположени на около 250 метра едно от друго.  През последните дни в социалните мрежи местни жители започнаха да публикуват снимки и видеоклипове от склона на вулкана.

Барбекюто и 60-метровите бомби от лава

Именно където се намира пробивът  туристите пекат колбаси точно върху втвърдяващата се лава. Те се разхождат из кратера, докато оттам излитат бомби от лава на около 60 метра над ръба му. Гирина сравни скоростта, с която се изхвърлят лавовите бомби, със скоростта на летяща хокейна шайба.

Хеликоптери и снегомобили

Тя разказа още че на 16 март е, преди два дни, времето е било спокойно и слънчево. Температурата на въздуха била 5 градуса и това привлюкло десетки туристи. Над 50 души са посетили вулкана в този ден.  Част от туристите долетели с хеликоптер. Други планинари дошли са със снегомобили и после тръгнали да изкачват склона.

Най-високият вулкан в Евразия – 4800 м

Вулканът Ключевская Сопка, чиято височина е 4 800 метра, е най-високият действащ вулкан в Евразия. Вулканът има формата на правилен конус. На върха си има кратер, чиийто диаметър е около 700 метра. По склоновете му на височина от 500 до 3600 метра има около 80 вторични експлозивни кратери и шлакови конуси. Възрастта на вулкана се оценява на 7000 години.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!