авторско право

Европейската комисията реши да не подновява договорите за ваксини срещу COVID-19 догодина с компании като „Астра Зенека“ и Johnson & Johnson (J&J), съобщи италианският всекидневник „Ла Стампа“, позовавайки се на източник от италианското здравно министерство.

„Европейската комисия, в съгласие с лидерите на много страни на ЕС, реши, че договорите с компаниите, произвеждащи (вирусни векторни) ваксини, които са валидни за текущата година, няма да бъдат подновени при изтичането им“, пише вестникът, цитиран от Ройтерс.

Той добавя, че Брюксел по-скоро ще се съсредоточи върху ваксините за COVID-19, използващи иРНК технология (mRNA), като Pfizer и Moderna.

Европейската комисия търси разяснения от J&J относно „напълно неочакваното“ съобщение на компанията за закъснения при доставките на ваксини за ЕС, заяви представител на ЕС пред медията.

Припомняме, че вчера световните агенции съобщиха, че най-висшите американски здравни власти препоръчаха „пауза“ в използването на ваксината на Johnson & Johnson.

Поводът е, че се разследват всякакви връзки между нея и кръвни съсиреци. Именно от тази ваксина „Янсен“ в четвъртък очакваме в България да пристигнат първите 14 400 дози. Пациентите образуват кръвни съсиреци в рамките на около две седмици след ваксинацията. И шестимата получатели са жени на възраст между 18 и 48 години. Една жена е починала.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!