Избори

Централната избирателна комисия обяви списъка на местата в чужбина, на които ще се образуват избирателни секции на предсрочните парламентарни избори на 11 юли, както и прогнозния брой секции. Той е 502 още преди да започнат да постъпват заявления за гласуване за предстоящия вот.

Решението на ЦИК е взето според местата в чужбина, в които на проведени след 11 юли 2016 година избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по малко от 100 избиратели. Заявки за разкриване на още секции може д се подават до 15 юни.

В Лондон сънародниците ни ще имат възможност да гласуват на 17 места, както и на още 39 места във Великобритания в общо 86 секции.

На 61 места ще се гласува в Германия в общо 75 секции като секциите в посолството в Берлин са три.

В Турция местата за гласуване са общо 39, като най-много секции – по три, има на две места в Измир.

В САЩ ще се гласува в 37 места, като в посолството във Вашингтон, в Атланта, Лас Вегас, Бостън и на още няколко места в Илинойс секциите са по две.

Броят на секциите в чужбина е важен и с оглед осигуряването на нужните машини за гласуването. Големият брой секции стана възможен след промените в Изборния кодекс, приети от 45-ти парламент в 9-те му работни дни. На последните избори интересът от сънародниците ни в чужбина беше изключително голям и въпреки рестрикциите в закона, приети преди това, който даваше право само на 35 секции в страни, които не са члеенове на ЕС, българите гласиваха в рекордните 475 секции.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!