изборен ден, Нова Зеландия
Снимка: МвнР/БТА

Започна изборният ден в чужбина. Точно в 22:00 ч. българско време – 7:00 ч. местно време, избирателните секции в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия отвориха врати за българските граждани, които желаят да гласуват в изборите за Народно събрание, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си.

Това са първите две секции зад граница, в които започна изборният ден.

Два часа след Нова Зеландия започва и гласуването в Австралия. Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в секциите в Калифорния, САЩ – в 6 часа българско време в понеделник, 3 април.

Българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в 61 държави в 737 секции. Машинното гласуване е предвидено в 245 секции, като машини за гласуване са доставени в българските дипломатически и консулски представителства.

Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в секциите в щата Калифорния в Съединените щати. Там той ще продължи до 6 ч, българско време в понеделник, 3 април.

И на този парламентарен вот най-много са изборните секции в Турция. 350 000 души в южната ни съседка имат право да гласуват.

Адресите на избирателните секции са публикувани на сайта на МВнР.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук