ЦИК

До днес гражданите, които желаят да гласуват в чужбина на вота на 2 април, могат да подадат писмени заявления до българските представителства в чужбина. Или да го направят онлайн през интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Електронни заявления ще могат да се подават до 24:00 ч. българско време.

В електронното заявление избирателят вписва на български език:

  • имената си по паспорт, военна карта или по лична карта,
  • ЕГН,
  • постоянния си адрес в България
  • мястото извън страната, в което желае да гласува

Заявлението за гласуване може да бъде подписано саморъчно (попълнено по образец – Приложение № 28-НС, публикуван на сайта на ЦИК) и подадено лично до дипломатическото или консулското представителство на страната ни в съответната държава. То може да бъде и изпратено с писмо по пощата или чрез куриерска услуга до дипломатическото или консулското представителство в съответната държава, като в едно писмо може да има повече от едно заявление, но във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице.

Заявленията служат за образуване на избирателни секции извън страната при подадени не по-малко от 40 заявления за конкретно място и определяне броя на секциите във всяко място, както и за съставяне на списъците за гласуване за образуваните избирателни секции.

До 11 март ЦИК ще реши колко избирателни секции ще бъдат отворени зад граница.

Най-много заявления са подадени от граждани в Турция, Обединеното кралство, Германия, Испания, САЩ.

37770 заявления за гласуване от над 70 държави са подадени в ЦИК до момента, показва справка на БНТ в сайта на Комисията.

Най-много заявления са подадени от Турция – 24024, Великобритания – 2300, Германия 2284, САЩ – 1673 и Испания – 1189. Подадените заявления за гласуване от Украйна са 7.

За изборите на 2 октомври миналата година подадените заявления за гласуване извън страната бяха 50 877. И тогава повече от половината заявления бяха от Турция.

На последните избори секциите за гласуване в чужбина бяха 750. Според Изборния кодекс в чужбина автоматично се разкриват секции на местата, където в последните пет години са се провеждали избори и са гласували над 100 души.

Допълнителни секции се разкриват при условие, че са събрани минимум 40 заявления.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук