Спутник V

Анализатори казват, че руската ваксина „Спутник V“ поражда разделение между бившите страни от Източния блок, като някои я виждат като божи дар, а други като пропаганден инструмент на Кремъл.

Страните в региона са особено силно засегнати от вируса и се оказват разкъсани между леснодостъпен удар срещу коронавируса от стария си съюзник и съпротивата на Европейския съюз срещу руското влияние. Анализатори казват, че такъв раздор е от полза за Русия и усилията й да посее безредици в региона.

„Съвсем ясно е, че Спутник V се превърна в инструмент на меката сила на Русия. Политическата цел на руската стратегия е да раздели Запада“. Това каза Михал Барановски от германския фонд „Маршал“ в САЩ пред АФП.

Барановски оглавява офиса на фонда във Варшава.

Политически трусове в Словакия заради „Спутник V“

Словакия се оказа изправена пред правителствена криза само дни след като получи първата си партида Спутник V на 1 март. Премиерът Игор Матович приветства доставката, като заяви, че „Covid-19 не разбира нищо от геополитика“, докато външният министър Иван Корчок нарече ваксината „хибриден военен инструмент“.

Според скорошно проучване, публикувано в „The Lancet“, ваксината има ефективност от 91,6% срещу Covid-19 и вече се използва в няколко страни по света.

Тепърва предстои да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA) за употреба в ЕС. Някои бивши комунистически държави-членки обаче планират да я пуснат независимо. Членове на ЕС като Словакия започнаха да гледат на изток, след като Европа по-бавно от очакваното започна да набавя ваксини на Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/Oxford и Moderna.

Експертите са съгласни, че бързата ваксинация е единственият изход от коронавирусната криза, която особено силно засяга Централна и Източна Европа.

Словакия и нейната съседка Чехия имат най-лошата смъртност на глава от населението в света от седмици. Това показва статистиката на АФП, базирана на официални данни. Болниците в бившите съветски републики достигат върха на капацитета си.

Чешкият президент Милош Земан поиска от своя съюзник президента Владимир Путин доставка на Спутник V в писмо миналия месец.

„Мисля, че ще помогна на страната си по този начин“, каза Земан.

Когато чешкият здравен министър отказа да приеме ваксината без одобрение от ЕМА, Земан поиска уволнението му.

Пропагандата на Москва

„Потенциалното използване на Спутник V в Чехия се превърна в чисто политическо оръжие“, каза политическият анализатор от Прага Иржи Пехе.

Пехе нарече ваксината „инструмент за политическа борба и пропаганда“.

Според него Русия има проблеми с производството на достатъчно ваксини за собствените си нужди и възникват въпроси относно условията, при които е произведена ваксината.

„Ако Владимир Путин наистина се доверяваше на ваксината, той щеше да бъде първият, който да я получи с голяма помпозност, но досега не се е случило,“ каза Пехе.

Разпространението на Спутник V накара шефа на ЕС Шарл Мишел да заяви, че ваксините не трябва да се използват с пропагандна цел.

„Не бива да се оставяме да бъдем подвеждани от Китай и Русия, и двата режима с по-малко желани ценности от нас, докато те организират силно ограничени, но широко разгласени операции за снабдяване с ваксини на други,“ каза Мишел по-рано тази седмица.

Павел Хавличек, анализатор от базираната в Прага Асоциация за международни отношения, заяви, че Кремъл междувременно „потрива ръце“.

„Руската ваксинационна дипломация очевидно се стреми да подкопае взаимното доверие и сплотеност в Европа,“ каза Хавличек.

Кой използва „Спутник V“?

Първата и засега единствена държава от ЕС, която вече използва Спутник V, е Унгария. Нейният външен министър Петер Сиярто си я сложи сам, за да накара колегите си унгарци да го последват.

Друга страна от посткомунистическа Европа – Сърбия се превърна в един от най-бързите ваксинатори в света, използваща както Спутник, така и Sinopharm. В същото време друга жадуваща да влезе в ЕС страна Албания планира да започне преговори за доставките на двете ваксини.

Членовете на ЕС България, Хърватия, Естония, Латвия и Румъния на свой ред очакват одобрение от ЕМА за Спутник V, докато Литва изцяло изключи ваксината.

Полша, най-голямата бивша комунистическа членка на ЕС, също няма намерение да купува Спутник V.

„Русия много ясно е поставила руското знаме върху ваксината Спутник V. В Полша нещо, върху което има руски флаг, няма да бъде прието с отворени обятия“. Това каза Барановски от германския фонд „Маршал“.

Коментарът е превод от  „Франс прес“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук