писане

Изследователи от университета Принстън и Калифорнийския университет проведоха поредица от изследвания, за да докажат разликите между студентите, които пишат на ръка и тези, които ползват клавиатура.

В ерата на съвременните технологии много хора са заменили писането на ръка с писане на компютър или таблет. След провеждането на изследването експертите стигнаха до интересни заключения и открития кой от двата начина за записване на информация е по-добър за мозъка.

Оказало се, че студентите, които си водели записки на ръка, разбират по-добре значението на лекцията от тези, които си водят бележките на компютър.

В изследването са участвали студенти, които са набирали лекции на компютър и такива, които са записвали на хартия. След 30 минути те трябваше да отговорят на въпроси от лекцията и след това да го повторят седмица по-късно, съобщи РТС.

Авторите на изследването се фокусирали върху това, доколко компютърът пречи на концентрацията в работата.

Оказало се, че писането на ръка е по-полезно. Тези, които набирали текста на компютър, можели да запишат по-голям обем информация и повече думи. отколкото пишещите на ръка, така че понякога биха могли да запишат цялата лекция, дума по дума.

Студентите, които записвали на ръка, трябвало да обработят бързо лекцията, по която си водели записки, което им дало предимство в дългосрочната памет на новите понятия.

Резултатите от втория тест, проведен седмица по-късно, били сходни на тези от първия.

Студентите, които записвали на ръка, все още са разбирали значението на урока и се е оказало, че са отворени за разбиране на нови идеи, които показват, че писането на ръка наистина може да подобри мозъчните функции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук