Борисов ваксини

Можем да ползваме само ваксини, които са одобрени в ЕС. Засега руската и китайската не са сред тях. Така премиерът Бойко Борисов за пореден път отговори защо страната ни не е взела от „Спутник V“и „Синовак“. Борисов бе на посещение тази сутрин Кюстендилско.

 „Защо Борисов не се обади на Си Дзинпин или на Путин, веднага мога да се обадя, но това не е разрешение на въпроса. На територията на Европейския съюз могат да се поставят ваксини само такива, разрешени от ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА„, каза Борисов.

Ако руската стана сред одобрените ваксини в ЕС ще купим и от нея, каза Борисов.

„Затова в Чехия парламентът не разреши, в Словакия министърът на здравеопазването си подаде оставката заради руската и китайската ваксина. Ние винаги сме били дисциплинирани членове на ЕС и спазваме правилата, посочи още Борисов. Ако сега руската ваксина, за която са подадени документите, бъде одобрена, и я разрешат, ние ще вземем и от нея, който желае да си я постави“, каза още Борисов.

На 26 февруари тази година лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска да внасяме от ваксината „Спутник V“. Тогава от ГЕРБ определиха искането на социалистите като лобизъм.

Борисов: Взехме най-много ваксини от „Астра Зенека“, защото бяха първи

Борисов отново обясни защо са били взети най-големи количества от ваксината на „Астра Зенека“.

„Когато обсъждахме колко и от кои ваксини да се вземат, първи в изпитванията бяха „Астра Зенека“. Ние затова веднага поръчахме от тях. След това излязоха „Модерна“, „Пфайзер“ и „Джонсън и Джонсън“. Имаме уверения, че до сряда ще минат всички тестове. Дотогава не плащаме“, каза Борисов.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква след 2-3 седмици ситуацията в страната да се успокои.

Заедно с Борисов в Кюстендилско бе и здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той съобщи, че се чакат резултатите от изследванията в Пловдив за починалата жена. След това ваксинацията може да бъде възстановена. Вчера са били поставени над 20 000 ваксини, каза още Ангелов.

Сериозна е ситуацията със свободните Covid легла в болницата в Гоце Делчев, каза  Ангелов. По думите му болницата в Кюстендил, където остават само 20 свободни легла за пациенти с коронавирус, също е под натиск.

В Кюстендил премиерът беше придружаван от кмета на града Петър Паунов и председателя на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. Те направиха инспекция как работят заведенията в района. Според Борисов политическите му опоненти нарочно събирали хора за снимки да показват пълни заведения, за да го компрометират, че е разхлабил мерките.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!