Спутник V Словакия
На снимката: Подалият оставка Марек Крайчи

Руската ваксина „Спутник V“ предизвика трусове в правителството на Словакия. Министърът на здравеопазването Марек Крайчи подаде оставка. Мотивът му е, че така ще помогне за преодоляване на спора за пратките с руски ваксини срещу коронавируса, който разтърси четиричленната управляваща коалиция.  Крайчи беше човекът, който издаде официално одобрение за закупуване на руската ваксина. Дозите пристигнаха в страната на 1 март, но още не са използвани.

Здравният министър заяви, че две от формациите в правителството са поставили като условие той да напусне поста, за да не се разпадне коалицията.

Словакия и руската ваксина

Премиерът Матович обясни, че напускането на Крайчи ще забави ваксинацията със „Спутник V“  в Словакия с няколко седмици.

„Крайчи, стоеше до мен, стремеше се да опази здравето и живота ни с всяко свое решение. За съжаление онези, които му поставят пречки, го превръщат в своя мишена“, каза премиерът Игор Матович по време на брифинг.

Словакия, подобно на Унгария е изправена пред влошаваща се ситуация с COVID-19 и търси дози извън каналите на ЕС. Тази седмица Матович призова Европейската агенция по лекарствата да ускори одобряването на ваксини.

След като ръководителят на управителния съвет на ЕМА, Криста Виртхумер-Хохе, предупреди страните-членки да не взимат едностранни национални разрешения за руската ваксина министър-председателят на Словакия отговори, като това е неправилно.

„Всички ще се радваме много, ако промените работното си време в EMA на 24 часа на ден и седем дни в седмицата през следващите месеци. Така че да не одобрявате нови ваксини след три месеца, а след три седмици. Животът е заложен. И не само един “, заяви Матович, цитиран от „EuroAktiv“.

EMA започна текущ преглед на руската ваксина миналата седмица, оценявайки спазването на Sputnik V с „обичайните стандарти на ЕС за ефективност, безопасност и качество“.

 

Как се стигна до политическата криза в Словакия?

Матович разгневи своите коалиционни партньори в края на миналия месец, когато ги заобиколи, за да поръча доставки на руската ваксина „Спутник V“.

Една от партиите заплаши да напусне коалицията, а друга поиска обновяване на правителството. Подобна процедура може да доведе и смяна на министър-председателя.

Матович защити решението си за руската ваксина с мотива, че е взето в обществен интерес на фона на растящия брой нови случаи на коронавирус в страната.

Президентът Зузана Капутова заяви, че подкрепя използването на „всички налични и безопасни ваксини“ за защита на живота на хората. Според нея обаче Спутник V не е една от тях, защото „няма отговорна власт, която да гарантира безопасността й“.

Матович призова своите коалиционни партньори да „оставят политиката за известно време“. Според премиера двата милиона дози руски ваксини могат да помогнат за решаването на „най-тежката криза след Втората световна война“.

Словакия е една от държавите в Европейския съюз, която е най-сериозно засегната от третата вълна на пандемията.

Словакия, държава с 5.5 милиона души население, е с втората най-висока смъртност на глава от населението през последната седмица. Пред нея е съседната Чехия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук