Байдън COVID-19
На снимктата: Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че се надява, че Америка може на този 4 юли да „отбележи независимостта си“ от COVID-19. Според американския президент това може да стане ако повече хора се ваксинират. Това е първото обръщение към нацията на Байдън. Той заяви, че ще нареди на отделните щати да направят всичко възможно след 1 май всички желаещи да се ваксинирант.

Настоящите мерки дават приоритет на по-възрастните хора и тези с влошено общо здравословно състояние.

Байдън отправи посланието си точно една година след като разпространението на COVID-19 беше класифицирано като пандемия.

До момента в САЩ са загинали половин милион души.

Миналия март всички големи спортни събития в САЩ бяха отменени. Малко след това актьорът Том Ханкс обяви, че се е заразил по време на снимки в Австралия. Тогавашният президент Доналд Тръмп спря пътуванията от Европа. Също така изрази надежда, че САЩ ще бъдат отворени отново за Великден 2020 година.

В речта си президентът Байдън също подчерта важна дата в календара, когато американците ще могат да празнуват със семействата си отново.

„Ако направим това заедно, до 4 юли има голяма вероятност вие, вашето семейство и приятели да се съберете във вашия двор и да отпразнувате Деня на независимостта“, каза Байдън.

Той добави, че страната ще може не само да празнува 4 юли като Ден на независимостта, но и като „денят на независимостта от този вирус“.

Мобилните екипи ще ваксинират местни общности, за да осигурят ваксинации в недостатъчно обслужвани и достъпни райони, обеща американският президент.

100 милиона ваксинации за 100-те дни управление?

Байдън си постави за цел 100 милиона ваксинации до 100-ия ден на управлението си. Според него обаче тази цел ще бъде постигната на 60-ия ден.

Въпреки добрите новини той предупреди, че „борбата с вируса далеч не е приключила“.

Той призова хората да поддържат мерките за социално дистанциране, да мият ръцете си редовно и да носят маски.

„Победата срещу вируса и връщането към нормалното зависят само от националното ни единство“, каза Байдън.

Американският президент също осъди „жестоките престъпления от омраза“, извършени срещу американците от азиатски произход след началото на пандемията и настоя това да спре.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук