Словакия ваксина
На снимката: Премиерът на Словакия Игор Матович

Словакия е изправена пред политическа криза заради тайна сделка за придобиване на руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V. Това съобщава ABC news. Доставката е извършена с еднолично решение на премиера, въпреки несъгласието на неговите коалиционни партньори.

Премиерът Игор Матович защити този ход, като заяви, че той е направен в обществен интерес на фона на растящия брой нови случаи на коронавирус в страната. Словакия е една от държавите в Европейския съюз, която е най-сериозно засегната от третата вълна на пандемията.

Матович каза, че ваксината „спасява животи“.

Кои са противниците руската ваксина в Словакия?

Словакия е едва втората държава от Европейския съюз след Унгария, която използва руската ваксина, припомня ABC. От медията изтъкват, че ваксината все още не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата.

Външният министър Иван Корчок от партията „Свобода и солидарност“ казва, че иска да се консултира с лидерите на страната относно покупката. Според него ваксината се използва за инструмент в руската хибридна война срещу Запада.

Корчок каза, че покупката поставя под съмнение ясната прозападна ориентация на страната му.

Лидерът на  партията „За хората“, другият коалиционен партньор, вицепремиерът Вероника Ремисова, многократно заяви, че Sputnik V не може да се използва, освен ако не бъде одобрен от регулаторния орган на ЕС.

Президентът Зузана Капутова заяви, че подкрепя използването на „всички налични и безопасни ваксини“ за защита на живота на хората. Според нея обаче Спутник V не е една от тях, защото „няма отговорна власт, която да гарантира безопасността й“.

Седемдневната  средна дневна смъртност в Словакия се е увеличила през последните две седмици от 1,78 смъртни случая на 100 000 души на 15 февруари до 1,81 смъртни случая в понеделник, според университета „Джон Хопкинс“.

Матович призова своите коалиционни партньори да „оставят политиката за известно време“. Според премиера двата милиона дози руски ваксини могат да помогнат за решаването на „най-тежката криза след Втората световна война“. Матович запази сделката в тайна, докато самолет кацна в понеделник с първите 200 000 дози.

Досега 7388 души са починали от COVID-19 в страната с 5,4 милиона души население. Рекордните 4042 пациенти с коронавирус са хоспитализирани в понеделник.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук