заразените с коронавирус

Ръст на заразените с коронавирус за денонощие. 3121 са новите случаи. Направени са 17 277 теста. Това показват данните на Единния информационен портал. Цифрите сочат, че положителните проби са 18% от изследваните. 1734 души са се излекували, а 95 души са починали.

Близо 40 000 са в момента активните случаи на заразяване у нас. 6604 от тях са хоспитализирани, а 502 болни се нуждаят от лечение в интензивни отделения.

През изминалото денонощие са поставени 15 301 дози ваксини, а броят на ваксинираните към днешна дата е 53 859.

Нови мерки в София

От днес, всички ученици от 5 до 12 клас в София преминават на онлайн обучение. Всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с ограничено работно време до 22 ч.

В столицата се преустановява присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март.

Обмисля се затягане на мерките при продължаващ ръст на заболеваемостта с преустановяване на посещенията в големите търговски центрове и фитнес залите.

Столична община, Столичната здравна инспекция и СДВР започват засилени проверки за спазването на противоепидемичните мерки в търговските обекти, ресторанти и заведения, както и в градския транспорт.

Препоръчва се на работодателите да се насочат към организация с работа от вкъщи или на смени, където е възможно.

В домовете за социални услуги на територията на Столична община се забраняват посещенията на външни лица.

На територията на Столична община се забранява провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.

Софийският оперативен щаб предлага на министъра на образованието да измести датите за ученически състезания и олимпиади, които са планирани за месец март, в това число и пролетните математически състезания, планирани за края на месеца.

По последни данни София премина прагът от 500 заболели на 100 хил. души. Притеснителен е фактът, че средната възраст на заразените с COVID-19 продължава да спада, като към днешна дата е 51 години.

Чувствително се увеличава и натискът към здравната система – за 14 дни общият брой на хоспитализираните нарасна с 645 души. С 30% се увеличават позвъняванията към Спешна помощ за случаи с коронавирус.

Ограничения и в други райони на страната заради ръст на заразените с коронавирус

На територията на София област считано от 00:00 часа на 12 март до 00:00 часа на 26 март се въвежда задължително изискване за носене на защитни маски за лице на пазари и тържища. Въвежда се обучение от разстояние в електронна среда за всички ученици от V до ХІІ клас от образователните институции в Софийска област.

Засилва се контролът при провеждане на културно – масови мероприятия, като организаторите са отговорни за спазване на противоепидемичните мерки, след съгласуване с РЗИ-Софийска област.

Лечебните заведения за болнична помощ да са в готовност при достигане на заболяемост над 500 на 100 000, за преустановяване на плановата оперативна дейност и разкриване на допълнителни легла за COVID-19.

Учениците от 5 до 12 клас в Плевен и Варна ще минат на онлайн обучение от понеделник – 15 март.

В Благоевград, Бургас и Ямбол мерките вече са в сила. Във Велико Търново временно се забранява провеждането на фестивали и празници, както и функционирането на пазари и тържища с оглед ограничаването на струпването на много хора на едно място.

В Добрич от понеделник учениците от 5 до 12 клас преминават на дистанционно обучение от понеделник. Заедно с това се преустановяват всички групови извънкласни дейности и занимания по интереси, включително екскурзиите. Само учениците от първи до четвърти клас остават с присъствено обучение и имат възможност да посещават занималня.

Учениците от 5 до 12 клас в цялата Смолянска област от 12 март минават също на онлайн обучение.

В община Златоград се въвеждат още по-строги мерки. На обучение в електронна среда преминават всички ученици от първи до 12 клас. Детските градини няма да се затварят, но се препоръчва на родителите да не водят децата си там. Спират се плановите операции и плановия прием в местната болница.

Въвежда се специален коридор за пациенти със симптоми на COVID-19. В областта се въвеждат рестрикции, но няма да се ограничава работното време на заведенията.

А кметовете по места трябва да ограничат масовите мероприятия, в това число събирането на много хора на предизборни събрания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук