Затварят училищата
Отново затварят училища заради коронавируса

Затварят училищата в София, Благоевград, Бургас и Плевен. Всички столичанчета от 5 до 12 клас преминават на онлайн обучение, реши националният противоепидемичен щаб.  Всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с ограничено работно време до 22 часа. Преустановява се присъственото обучение и във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания.

❗ От петък, 12 март, всички ученици от 5 до 12 клас в София преминават на онлайн обучение, а всички заведения, в това…

Публикувахте от Йорданка Фандъкова – Yordanka Fandakova в Сряда, 10 март 2021 г.

 

Приетото днес решение на Софийския оперативен щаб гласи, че срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март.

По предложение на директора на СРЗИ д-р Пенчев се обмисля затягане на мерките при продължаващ ръст на заболеваемостта с преустановяване на посещенията в големите търговски центрове и фитнес залите.

Засилени проверки

Столична община, Столичната здравна инспекция и СДВР започват засилени проверки за спазването на противоепидемичните мерки. Те ще проверяват търговските обекти, ресторанти и заведения, както и градския транспорт.

Препоръчва се на работодателите да се насочат към организация с работа от вкъщи или на смени, където е възможно.

В домовете за социални услуги на територията на Столична община се забраняват посещенията на външни лица.

На територията на Столична община се забранява провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.

Променят олимпиадите в училищата

Софийският оперативен щаб предлага на министъра на образованието да измести датите за ученически състезания. Забраната ще засегне и планираните олимпиади, които са заявени за месец март. В това число влизат и пролетните математически състезания, планирани за края на месеца.

Ваксинираните в София са над 86 хиляди души

По данни на Столичната здравна инспекция общият брой на ваксинираните граждани на територията на Столична община е над 86 хиляди. В днешния ден продължават ваксинациите на граждани, които ще бъдат членове на секционни комисии на парламентарните избори и са заявили желание да бъдат ваксинирани.

В последната седмица екипите на СДВР са проверили 298 търговски обекта. Над 1400 проверки са направени от екипите на Столичен инспекторат в търговските центрове. Те следят за носене на маски, за надопускане на струпване на по-голям брой посетители. 1912 са проверките за спазване на карантината в домашни условия.

Прагът на възрастта на зобелелите спада

По последни данни София премина прагът от 500 заболели на 100 хиляди души. Притеснителен е фактът, че средната възраст на заразените с COVID-19 продължава да спада, като към днешна дата е 51 години.

Чувствително се увеличава и натискът към здравната система. За 14 дни общият брой на хоспитализираните е нараснал с 645 души.

Училищата в Благоевград с „код червен“

Заради завишаване на броя на заболелите в област Благоевград учениците от 5-и до 12-и клас. Училищата в рамките на 14 дни от утре преминават преминат към дистанционна форма на обучение. Големите търговски центрове, фитнесите и театрите затварят врати за същия срок. Това обявиха днес областният управител Бисер Михайлов и директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов след заседание на Областния оперативен щаб. То се проведе онлайн и бяха обсъдени допълнителните мерки за борба с третата вълна на COVID-19.

„Ограничават се масовите мероприятия, засилва се контролът в търговските обекти за спазване на мерките. Проверяващите ще следят за дистанция, маски, честа дезинфекция и неструпване на хора.

337 на 100 000 души в областта за заболели, което подрежда Благоевградско на 12-о място от 16 „червени” области в страната. Контролът ще бъде значително засилен от екипи на МВР, РЗИ, БАБХ, допълни областният управител Бисер Михайлов.

Липсват места в Гоцеделчевската болница

„В Гоцеделчевската болница има проблем с броя на леглата в COVID-отделенията, защото тече ремонт във вътрешното отделение на МБАЛ“, обясни още д-р Калоянов. Той допълни, че 20% от учителите са имунизирани, както и всички членове на СИК-овете в областта. Обсъжда се вариант за мобилни групи за ваксинация. РЗИ ще търси съдействие от МВР.

„Работят 20-те кабинета за ваксинацията, а в наличност има от заявената по електронен път ваксина“, завърши Калоянов.

Училищата в Плевен „онлайн“ от 15 март

По-строги противоепидемични мерки въвежда и Плевен. От 15-и до 26 март там се спират присъствените учебни занятия за учениците от 5 до 12 клас. Затварят се молове, фитнеси, театри, кина и се забраняват масовите прояви. “Затваряне на големи търговски молове. Те са три в Плевен, не говоря за търговските комплекси малките. Спиране на всички извънкласни занимания, провеждане на масови мероприятия, всякакви концертни дейности – театри, кина, изложби. Носенето на защитни маски е в местата, където се очакват струпвания на много хора, но това не се отнася за улиците и за парковете. Леглата в болничните заведения за лечение, предвидени за Ковид, се увеличават на 20%”, коментира д-р Красимир Трифонов, изпълняващ длъжността областен управител и председател на Щаба.

Нови критерии за хоспитализиране в болниците на Плевен

За да се намали натиска върху лечебните заведения, областният щаб предлага на МЗ да изработи критерии – точни и ясни, за хоспитализация престоя на пациенти в болниците, за да може пациенти да бъдат дехоспитализирани при явно подобряване на тяхното клинично състояние, без да се изчакват определени дни.

Бургас затваря училищата

В Бургас, където днес е здравният министър, също залагат на затваряне на гимназиите. Там днес ще се обсъжда предложението на областния щаб учениците от 5 до 12 клас да минат на онлайн обучение у дома за срок от две седмици – от 12 март, както и да се преустановят всички извънкласни занимания, езикови центрове, екскурзии и т.н. Не е планирано затваряне на детските градини. За заведенията – по подобие на примера на столицата – е предвидено само намаление на работното време. Сред обсъжданите мерки там е и затваряне на молове и фитнеси и носене на маски на открито.

След визитата си в морския град, където се срещна с директори на болници от Бургаска област, проф. Костадин Ангелов коментира, че “положението е тревожно, но сме взели всички мерки, така че да запазим всичко онова, което сме постигнали до момента”.

С 30% са скочили позвъняванията до „Спешна помощ“

Министър Ангелов алармира, че има нарастване на повикванията до „Спешна помощ”, като броят на позвъняванията е скочил с цели 30 процента. “Около 40 до 50 на сто от повикванията са за пациенти с коронавирус”, посочи още той. Министърът обаче увери, че здравната система е напълно подготвена за третата вълна на коноравируса и паника сред населението е неоснователна и нежелателна.

Проблемите идват при 200 на 100 000 случая

“Стремим се към числото 120 на 100 000, тъй като сме се убедили, че при него няма проблем за нашата система на здравеопазване. Когато заболяемостта надмине 200 на 100 000, започваме да имаме затруднения. Затова, следейки 14-дневната заболяемост, предприемаме стъпки на разхлабване. Ако има увеличение на случаите, затварянето започва от последно отворените сектори”, обявии здравният министър проф. Костадин Ангелов на 28 януари. Днес той отново потвърди думите си за контрола над заболеваемостта.

Планът за разхлабване на мерките

На 1 мартв цялата страна бяха отворени ресторантите и заведенията за хранене и развлечения. Изключение направиха дискотеки, бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове. За тях плановото отваряне на територията на цялата страна е предвидено за 1 април. Разрешено бе да възобновят работа и игралните зали за възрастни, както и казината. Децата от различните класове от 5 до 12 клас се въртят по график за присъствено обучение, който продължава за различните възрастови паралелки по две седмици.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук