Руският медиен регулатор Роскомнадзор обяви, че забавя скоростта на Twitter, обвинявайки американската социална мрежа, че не е премахнала над 3000 публикации, свързани със самоубийства, наркотици и порнография. Този ход се предприема “ за да се защитят руските граждани“, твърдят от регулаторния орган.

Twitter се използва широко от противниците на Кремъл, а руските потребители вече отчетоха, че имат затруднения с достъпа до снимки и видеоклипове на сайта.

След обявяването на това решения, уебсайтовете на Кремъл, руското правителство и „Роскомнадзор“ спряха да работят. Служители на медийния регулатор твърдят, че прекъсването не е свързано с действията срещу Twitter, а с технически проблеми в руския държавен доставчик на интернет Ростелеком.  От службата обявиха, че намаляват скоростта на Twitter на всички мобилни телефони в Русия и на половината от настолните устройства.

Twitter е шестият по големина сайт от социалните медии в Русия и е широко използван от опозиционни фигури, включително Алексей Навални, който беше вкаран в затвора през януари.

По това време в Русия се проведоха многолюдни митинги в протест на задържането му. Още тогава от „Роскомнадзор”  предупредиха популярните социални медии Twitter, TikTok и Facebook ,че ще им наложи глоби, ако не бъдат изтрити публикации, призоваващи младите хора да протестират. По-рано този месец руските власти обявиха, че съдят Twitter и четири други социалните мрежи, за които се твърди, че не са изтрили тези публикации.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук