Николай Денков
Николай Денков

Моето усещане е, че това е било скрита епидемия през последните години. Сега, след като получиха подкрепа от медиите и институциите, много хора решиха да разкажат за проблемите си. Основното е да успеем да намалим до минимум риска от насилие. Тъй като за съжаление то присъства в живота около нас и няма да изчезне от само себе си, трябва да направим всичко възможно да намалим риска от него. Това заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът акад. Николай Денков.

Управляващите са набелязали повече от 15 мерки за справяне с наболелия проблем с насилието и агресията. Почти всички от тях са на ниво кабинет и министерства.

„Има и предложения, свързани с промени в законодателството, но те не са основните. Например, ранните бракове сред децата и малолетните – това също е форма на насилие, по която трябва да се работи“, посочи още Денков.

По думите му в рамките на месец ще бъдат стартирани мерките на ниво Министерски съвет.

„В рамките на образователните институции на практика се срещат различни прояви на агресия и насилие. По отношение на децата, а и на учителите. Също и прояви, свързани с белези за насилие на детето в самото семейство. Особено важни са мерките за работа със семейството. От тази година стартира програма за личностното развитие на децата и учениците“, посочи от своя страна министърът на образованието проф. Галин Цоков.

„Ще търсим възможности през следващата година да бъде увеличен броят на психолозите. Те ще бъдат насочени предимно към детски градини и училища, в които има по-голям брой прояви на агресивно поведение и насилие“, добави проф. Цоков.

По думите на министъра важна роля имат и менторите. В над 30 училища ще има ментори. Целта е през следващата година те да могат да действат на територията на отделните области и да провеждат консултации в училища с по-сериозни прояви на тормоз.

Социалното министерство предлага по-спешни и краткосрочни мерки. Развитие на мрежа от специализирани услуги за възрастни и деца, жертва на насилие, които са достъпни зa всички пострадали. Ще има поне по една такава услуга във всяка област на страната.

Предвидено е създаване на Национална информационна система за всички случаи на домашно насилие – кои са жертвите, в какво се е изразило насилието, какви мерки са взети, кои са отговорните институции, заяви заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук