заплати
Анексът вече е подписан.

Учителските заплати се увеличават с 15%. Това става по силата на Aнекс към Kолективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който подписаха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и социалните партньори.

Увеличението влиза в сила със задна дата от 1 януари 2023 г.

Анексът може да се види тук, тук и тук.

„По този начин правителството гарантира националния приоритет за поддържане на

ниво на учителските заплати от 125%

от средното възнаграждение в страната“, посочи проф. Цоков.

По думите му само благодарение на добър и конструктивен диалог със социалните партньори могат да се намерят най-добрите решения за системата. „Радвам се, че с държавния бюджет гарантирахме както заплащанията на заетите в образованието, така и продължаването на започналите ремонти и модернизация на училища и общежития в страната“, допълни министърът.

С подписания днес Анекс, минималната основна заплата на учителите става 1 709 лева. Такава ще е тя и за всички останали педагогически специалисти – ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление „Информационни и комуникационни технологии“, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по вид спорт в училищата и детските градини.

Минималната основна заплата

за старши учителите и старши възпитателите става 1763 лв., а за главните учители и главните възпитатели – 1831 лв. Директорите ще получават най-малко 2082 лв. основно възнаграждение, а заместник-директорите – 1926 лв.

За увеличението на заплатите на педагозите са осигурени 524 млн. лв. от държавния бюджет.

Анексът към Колективния трудов договор беше подписан от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ д. ик. н. Янка Такева, председателя на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров, председателя на Независимия учителски синдикат към КНСБ Аспарух Томов, представители на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България и на Сдружението на директорите в средното образование в Република България.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Увеличавате заплатите ,но ефекта не е налице. Според моето виждане, ако намалее посещаемостта при частни учители ,могат да имат претенции за заплати ,но не и при тези резултати от тазгодишни от матурите .Учителят трябва да бъде преди всичко педагог .Трябва да се вкара наново намаленото поведение и всички последващи наказания за нарушения в часа , а не да се правят компромиси за всяка бройка ,защото от това им зависи заплатата .!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук