Лондон пъб

Редица държави в Европа облекчават мерките срещу коронавируса.

Великобритания

В Обединеното кралство почти 70% от възрастното население вече е получило първата си ваксина срещу коронавирус. Над 37% са напълно имунизирани. Отварят музеите и и кината навсякъде с изключение на Северна Ирландия. Пъбовете, ресторантите и кафенетата ще могат да обслужват посетителите не само на терасите, но и на закрито.

Мат Ханкок, министър на здравеопазването на Великобритания: „Досега сме установили малко над 1300 случая на индийския вариант. В някои части на страната той става доминиращ. Бих искал да подчертая, че според Оксфордския университет след резултатите от лабораторни, а не от клинични изследвания, има данни, които ни дават известна степен на увереност, че ваксините действат и срещу индийския щам“.

Испания

В Испания бяха отменени ограничителни мерки в редица региони. Много жители прекараха изминалия уикенд на морето. На плажовете са отворени кафенета и ресторанти, които се посещават с нетърпение от клиентите.

Франсиска Мунос, турист: „Вече смятаме, че постепенно се връщаме към нормалния живот, но разбираме, че вирусът все още циркулира. Много хора умряха и като цяло се случиха много неприятни неща. Затова трябва да бъдем много внимателни „.

Собствениците и служителите на ресторанти са щастливи да се върнат на работа.

Ангел Прието, служител в ресторант: „Уикендът беше страхотен. Имахме запазени всички места. Изглежда, че животът се завръща“.

Чехия

В Чехия, след почти шест месеца принудителна почивка, от понеделник се отвориха тераси на кафенета и ресторанти. В този случай посетителите трябва да са готови да представят отрицателен резултат от теста за коронавирус или сертификат за пълна ваксинация. Контролът за спазване на санитарните мерки за безопасност в заведенията за обществено хранене ще се извършва от полицията. Фитнес центровете и спортните зали също отварят врати в страната. Що се отнася до културните събития, те вече имат право да се провеждат на открито.

Германия

Футболните фенове в Германия ще се завърнат по стадионите за първи път от октомври насам в събота, след като берлинските власти се съгласиха да вдигнат ограниченията за 2000 привърженици, които да посетят последния двубой за сезона в Бундеслигата на Унион Берлин срещу РБ Лайпциг.

Италия

Италия започна дългоочакваното си отваряне в края на миналия месец, като позволи на ресторантите и баровете да работят с масите навън. Премахнати се и  междурегионалните ограничения за пътуване в по-голямата част от страната.

Властите одобриха нов комендантски час, който позволява на хората да бъдат навън вечер с един час по-дълго, след като в страната се наблюдава най-ниската смъртност от коронавирус от месеци.

Припомняме, че комендантският час беше предназначен, за да обезсърчи социалните събирания, които биха могли да доведат до засилване на новите коронавирусни инфекции. Той ще бъде изместен до полунощ от 7 юни, и елиминиран изцяло на 21 юни в така наречените „жълти зони“, където действа.

Полицейският час от 22:00 до 05:00 часа, който е в сила в по-голямата част на Италия от ноември, сега ще бъде изместен към 23:00 часа, докато храненето в ресторанта ще бъде разрешено до 18:00 от 1 юни по новите правила.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!