гориво сащ

Цената на горивото в САЩ остава рекордно висока за последните години след кибератаката срещу оператора на тръбопровода „Colonial Pipeline“, съобщава на уебсайта си Американската автомобилна асоциация с нестопанска цел (AAA).

„Средната национална цена на бензина остава най-високата от шест години насам – 3,04 долара (за галон, 3,785 литра)“, се казва в изявлението. Очакваше се цените на горивата да се повишат до около 3 долара на галон с наближаването на Деня на паметта, който се пада на 31 май тази година и когато традиционно започва летния сезон на ваканции в САЩ, казват експерти. „Спирането на колониалния тръбопровод обаче, доведе до факта, че цените са се повишили рязко през седмиците преди това“, твърдят експерти от ААА.

„Щатите в югоизточната част на САЩ ще продължат да изпитват ограничени доставки на гориво и през тази седмица“, предупредиха от асоциацията. „Цените започнаха да скачат през уикенда, но ще варират силно с наближаването на Деня на паметта“, заяви говорителят на AAA Джанет Макджи. „Този летен сезон ще бъде скъп за шофьорите“.

„Colonial Pipeline“ съобщи на 7 май, че е подложен на кибератака с помощта на вирус рансъмуер. Този злонамерен софтуер, когато прониква в компютърна система, временно блокира нейната работа и криптира данни, докато жертвата на хакерите не плати исканата сума за откуп. Според съобщения в американските медии престъпниците са откраднали около 100 GB данни.

„Colonial Pipeline“ транспортира около 45% от горивата (включително бензин, мазут, керосин), консумирани на източното крайбрежие на САЩ. Трасето му минава от Тексас до Ню Джърси. Компанията беше принудена да спре тръбопровода, след кибератаката, в следствие на което щатите от източното крайбрежие на САЩ започнаха да изпитват недостиг на гориво по бензиностанциите. Цените на бензина се повишиха до рекордни нива от няколко години.

Компанията се върна към нормалната си работа миналата събота.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук