Недостиг на гориво

Губернаторът на Флорида Рон Десантис обяви извънредно положение, поради възможен недостиг на гориво, причинен от прекъсване на доставките след кибератаката срещу най-голямата американска компания Colonial Pipeline.

„Неочакваното затваряне на най-големият тръбопровод и произтичащите от това прекъсвания на доставките на гориво представляват сериозна заплаха за Флорида и изискват спешни действия за защита и улесняване на доставката на горива, докато тръбопроводът не заработи отново“, се казва в текста. Отбелязва се, че извънредното положение ще продължи 30 дни и при необходимост може да бъде удължено.

Според телевизионния канал WTSP губернаторът на Флорида се страхува от недостиг на гориво в северните райони на щата. Въвеждането на извънредното положение ще премахне ограниченията за размера и максималното тегло на бензиновозите, които могат да се движат из Флорида.

Colonial Pipeline, който пренася голяма част от горивото от Тексас до източното крайбрежие на САЩ, съобщи, че миналата седмица е извършена атака със зловреден софтуер срещу системите му. Това е програма, която влиза в компютърна система и временно блокира нейната работа като криптира данни, докато жертвата не плати сумата, изисквана от хакерите. Процесът на възстановяване на нормалните дейности вече е започнал и се очаква тръбопроводът да заработи до края на тази седмица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!