тръбопровод за горива

 

Американското правителство обяви извънредно положение, след като най-големият тръбопровод за гориво в САЩ беше ударен от кибер-атака, кодирала компютърните системи, предаде ВВС.

Тръбопроводът „Колониал“ пренася 2,5 милиона барела на ден – 45% от доставките на дизелово гориво, бензин и керосин към Източното крайбрежие.

В петък работата му беше напълно разбита от кибер-престъпна банда с цел получаване на откуп.

Според експерти заради извънредното положение цените на горивата вероятно ще се повишат с 2-3%, но въздействието ще бъде много по-лошо, ако кризата продължи по-дълго.

Множество източници потвърдиха, че атаката е причинена от кибер-престъпници с името „Тъмна страна”, която е криптирала 100 GB данни. Престъпниците са поискали откуп, за да не ги публикуват в интернет.

Правоприлагащите органи, експерти по киберсигурност и Министерството на енергетиката работят за възстановяване на услугата.

Извънредното положение позволява горивата да се транспортират до Източното крайбрежие с танкери, но това не би покрило капацитета на тръбопровода.

Независимият анализатор на петролния пазар Гаурав Шарма заяви пред ВВС, че в рафинериите в Тексас сега има огромни количества гориво.

Властите са започнали разследване свързано с атаката на американския тръбопровод за гориво.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!