Никола Стърджън
На снимката: Никола Стърджън

Никола Стърджън заяви пред Борис Джонсън, че въпросът за втори референдум за независимост на Шотландия вече не е „дали”, а „кога” ще се състои.

Никола Стърджън разговаря директно с г-н Джонсън за първи път, след като Шотландската национална партия /SNP/, спечели категорична победа на местните избори в четвъртък.

По-рано г-жа Стърджън заяви, че не очаква дебатът да завърши в съда.

По време на телефонен разговор с Борис Джонсън, първият министър на Шотландия обеща да работи с правителството на Обединеното кралство за изход на страната през пандемията към възстановяване.

От SNP заявиха, че лидерите са се съгласили за важността двете правителства да работят заедно „тясно и конструктивно“, за да успее предстоящата конференция на ООН за климата в Глазгоу.

Но говорителка на партията добави: „Министърът на финансите също повтори намерението си да гарантира, че хората от Шотландия могат да изберат нашето собствено бъдеще, когато кризата приключи, и даде да се разбере, че въпросът за референдума сега е въпрос на това „кога, а не дали” ще се проведе.

Премиерът Борис Джонсън покани г-жа Стърджън и нейния уелски колега Марк Дрейкфорд на среща на върха, за да обсъдят общоевропейски подход за възстановяване от пандемията.

Той заяви, че би било „безразсъдно и безотговорно“ да има референдум точно сега, а в момента не се очаква правителството на Обединеното кралство да даде официално съгласие за провеждане на гласуване – както направи преди референдума през 2014 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!