Цените на петрола се повишиха леко, след като се сринаха с близо 30 процента в понеделник, пише Ройтерс.

Суровият петрол от сорта Брент се повиши с 1,41 долара или 4,1 процента, до 35,77 долара за барел. Тексаският суров петрол също отбеляза ръст от 4 процента.

Корекцията идва след големия срив предишния ден, който отбеляза най-резкия спад на цената на суровината от 1991 г.

Експерти смятат, че петролът няма скоро да възстанови загубената стойност.

Русия и Саудитска Арабия обявиха, че ще увеличат добива, след като 3-годишната сделка между тях и останалите държави от ОПЕК се разпадна в петък.

За негативните прогнози за възстановяването на цената допринася и коронавирусът, като експертите се опасяват, че ограниченията за милиони по целия свят ще забавят икономиката и от там търсенето на петрол.

Саудитска Арабия обяви, че ще вдигне производството на 10 милиона барела на ден през април, като досега произвеждаше 9,7 милиона.

Русия също каза, че ще вдигне производството, като ниските цени карат големите производители да се опитват да вземат по-голям пазарен дял, за да компенсират загубите си, коментират анализатори.

Москва обяви, че няма да има проблеми да издържи икономически на ниски цени на петрола между 6 и 10 години. Въпреки това руската рубла също се срина в понеделник.

Междувременно Международната агенция по енергетика обяви, че според тях през 2020 г. търсенето на петрол ще се свие. Това не се е случвало от 2009 г., когато светът беше обхванат от голямата финансова криза.

Агенцията очаква търсенето през 2020 г. са е с 90 хиляди барела на ден по малко от предишната година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук