Конституционен съд специалния прокурор

Конституционният съд решава дали е допустимо искането на главния прокурор Иван Гешев да разследва президента Румен Радев, предава „Нова телевизия”.

Припомняме, че в началото на годината главният прокурор поиска Конституционният съд да разтълкува чл. 103 от Конституцията на България, засягащ имунитета на президента и вицепрезидента на страната.

В искането си до КС Гешев пита дали е законосъобразно да се извършват проверки от държавните органи и да се образуват наказателни производства в случай, че има признаци за престъпление, извършено от президента или вицепрезидента и, съответно, дали данни за съпричастност на някой от двамата са основание за прекратяване или спиране на цялото разследване.

Друг въпрос е какво означава „държавна измяна”. От прокуратурата питат дали това се припокрива със записаното в Наказателния кодекс в раздел „Измяна“, глава „Престъпления против републиката“, както и каква е разликата между ”държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“ и какви са изискванията относно вида и мащаба на престъплението.

Няколко дни по-късно от прокуратурата разпространиха СРС-та, на които се чува и гласът на президента. Държавното обвинение твърди, че Румен Радев е записан при разследване срещу командира на Военновъздушните сили, което касае проверка на антикорупционната комисия за съпругата на президента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук