Рамковата позиция на България за РС Македония е приета с консенсус от всички политически сили в парламента и по нея няма да има промени. Това заяви новият служебен министър Светлан Стоев при приемането на властта. 

Той подчерта, че служебното правителство дори няма оторизация за това.

Каквото зависи от служебния кабинет и от министъра на външните работи ще бъде направено за продължаване на диалога, добави той.

По думите му в момента всичко е в ръцете на официалните представители от Северна Македония, които също са наясно каква е нашата позиция и не би трябвало да си позволят спекулации по темата.

Външният министър в оставка Екатерина Зхариева направи кратко резюме на изминалите 4 години.

За мен беше огромна отговорност и чест да представлявам страната си през тези 4 години и то по време на първото Бългаско председателство на Съвета на ЕС. Успяхме да върнем темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани и 4 години по-късно няма председателство, което да не я поставя на първо място“, заяви Захариева.

По думите й българската дипломация, администрация и бизнес са доказали, че България е в сърцето на Европа и че можем да предлагаме и да реализираме политики и да постигаме съгласие по трудните за решаване от ЕС въпроси. Акцентира на важността на присъединяването на България към Валутния механизъм II и Банковия съюз; модернизация на армията и възстановяването на стари и традиционни, но позабравени през годините връзки и приятелства.

Досегашният министър на външните работи Екатерина Захариева и новият външен министър в служебния кабинет Светлан Стоев излязоха с общо изявление за ситуацията в Израел след церемонията по предаването на поста.

България следи със силно безпокойство продължаващата сериозна ескалация на насилие в Израел и Палестинските територии, която допълнително засилва напрежението, особено в и около Йерусалим, се посочва в текста на позицията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук