Зоран Заев
На снимката: Зоран Заев

Премиерът на РС Македония Зоран Заев днес отново призова Европейския съюз да спази думата си и да изпълни обещаното на страната, предаде МИА.

„Няма да станем държава-членка на ЕС от утре”, каза Заев, „а става дума за следващата стъпка – провеждането на първата междуправителствена конференция.

От новото българско правителство Заев очаква лидерство, отговорност и грижа за Западните Балкани, особено грижа за неговата, както той каза, първа западна съседка – Северна Македония.

Той вярва, че решенията на новото българско правителство могат да придвижат страната към европеизация, а с нея и Албания, както и да отворят първите междуправителствени конференции за РС Македония, Албания, Черна гора и Сърбия.

Заев очаква „португалското председателство да предприеме конкретни стъпки заедно с нас и Република България“.

„ЕС е този, който трябва да вземе решението, както трябваше ние да правим, ако искаме да отидем в ЕС, да вземем решенията, които са доминиращи за реформите. Показахме европейски маниери и отговорност, поехме сериозни рискове, очакваме подходящ отговор от ЕС. Този път имаме работа с ЕС, имаме двустранен договор с България, който е значително реализиран. Наше задължение е да бъдем реалисти, да говорим реалистично за проблема. Очаквам да направят крачка напред и Европа най-накрая да спази думата си, защото това е въпрос на достойнство.

Според Заев РС Македония е изпълнила всичко, което е трябвало, за да стартира преговорите за присъединяване към ЕС, но реакцията на Брюксел е незадоволителна.

Премиерът изрази задоволство, че станало „ясно”, че РС Македония и Албания продължават да вървят в пакет към Брюксел.

Заев още веднъж подчерта, че Скопие няма да преговоря за македонския език и идентичност.

„Когато Европа реши да ги отстрани от масата, тогава преговорите могат да продължат. Ако са на масата, гражданите да знаят, че няма допълнителни преговори”, каза премиерът.

Според него през този период всички лидери на ЕС ще осъществяват контакти с нас и България.

Македонският премиер също „написа” програмата на премиерите и президентите на страните от ЕС, за повечето от които очаква „да се свържат с нас и ЕС”. Заев допълни, че на 22 юни има Съвет на министрите, където се взема решение. Първата междуправителствена конференция беше насрочена за 23 юни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук