Георги Ганев, кандидатстване
на снимката: Георги Ганев

Новият финансов министър може да принуди дори играчи като „Лукойл“ да играят честно и цялостната промяна е до голяма степен въпрос на желание. Това коментира специално за ДЕБАТИ. БГ икономистът и член на „Демократична България“ Георги Ганев.

Поводът са последните рокади в Агенция „Митници“ и НАП и очертаните приоритети за следващите два месеца на новия финансов министър Асен Василев, който вече представи екипа си.

Един финансов министър, с оглед на известните в публичното пространство думи – „Ало, Ваньо“, може да направи много в това отношение. Доколкото знаем, че навремето г-н Танов беше сам войн на този фронт.  Ако един финансов министър има желание, може да направи доста повече от гледна точка на изсветляване на по-големите данъкоплатци и вкарването им в някаква рамка на нормални правила. Да речем използването на измервателни уреди, засичания, в
случая с „Лукойл“ – по пристанищата. Финансовия министър наистина е много по-способен и има много повече власт.

По думите му за подобни сериозни стъпки е нужно министърът, е още по-добре, ако министърът има зад себе си подкрепа от парламент. Но дори и да липсва парламент е вероятно дори някои от самите фирми да съдействат в тази посока.

Въпросът е, че тези големи фирми ще окажат, най-вероятно някаква съпротива, която най-вероятно ще минава и по политически канали и съответно ще е важно, грубо казано, какъв политически гръб ще има министърът в това си начинание. И за мен това ще е ключовият въпрос. Иначе, големите фирми, едва ли ще са много щастливи да го чуят това. От друга страна пък, за някои от големите фирми, това може да представлява известно изравняване на игралното поле, доколкото само една част все пак, така да кажем, са се ползвали с връзки и специално отношение. И другата, част, макар и големи, е възможно дори да са страдали от това и всъщност да подкрепят нещо подобно

Какво всъщнот е „наследството“ за новия министър; ще успее ли да спре натиска и тормоза върху малките фирми; възможно ли е да се събере дължимото от близо 2 милиарда и какво ни казва Европейската комисия с най-новия си икономически доклад – цялото интервю четете ТУК. 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!